Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΕΛΒΟ σε ειδική εκκαθάριση, ΕΑΣ διάσπαση και αναδιάρθρωση τύπου… ΕΡΤ

Με εντάσεις  εντός και εκτός του κτηρίου του ΥΠΟΙΚ διεξήχθησαν οι διαδοχικές συσκέψεις για την τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζομένους και μέλη των διοικήσεων που μετείχαν στην συνάντηση, για την ΕΛΒΟ προωθείται καθεστώς ένταξής της σε ειδική εκκαθάριση, ενώ για την  ΕΑΣ εξετάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διάσπασή της στα δύο (αμυντικό και πολιτικό σκέλος) και εν συνεχεία η ένταξή της στο καθεστώς κατάργησης- συγχώνευσης- αναδιάρθρωσης στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ.

Οι  οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα. Οι τελικές προτάσεις  θα πρέπει  να υποβληθούν στην τρόικα έως το τέλος Αυγούστου προς έγκριση, βάσει του σχετικού  προαπαιτούμενου για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013.

* ΕΑΣ. Αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με όσα μεταφέρουν εκπρόσωποι που μετείχαν στην  συνάντηση. Το ακανθώδες θέμα είναι αυτό των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,2 διΣ. ευρώ  που δόθηκαν την περίοδο 2004- 2012 και για τα οποία πρόσφατα προέκυψε θέμα επιστροφής  ως

πρακτική αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Η λύση που προτείνεται (χωρίς όμως όπως αναφέρουν νομικές πηγές να είναι βέβαιο ότι θα περάσει από τις κερκόπορτες της Ε.Ε.) είναι η διάσπαση του Αμυντικού σκέλους της ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό. Ετσι, βάση συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της ΕΕ που επιτρέπει κατ εξαίρεση την παροχή  ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5-7% του σκέλους των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.

Εν συνεχεία  η πρόταση η οποία παρουσιάστηκε περιλαμβάνει  την ένταξη της ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του Ν 3429. Ο λόγος για το άρθρο στο οποίο εντάχθηκε με τροπολογία προ μερικών εβδομάδων η ΕΡΤ και προβλέπει κατάργηση – συγχώνευση – αναδιάρθρωση μονάδων και απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση. Θεωρείται κομβικό σημείο η  επανεκκίνηση της εταιρείας καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Στο άρθρο 14 Β προβλέπεται ότι όσα νομικά πρόσωπα υπαχθούν σε αυτό μπορούν να «καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών ή / και να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή / και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο».

* ΕΛΒΟ. Στην ΕΛΒΟ προτείνεται  η ένταξη στο  άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την  ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπει ότι  μπορούν να τεθούν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Θα  διοριστεί από το ΥΠΟΙΚ εκκαθαριστής. Σημειώνεται  ότι οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013 ύψους 7,5 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η  εκτέλεση προγραμμάτων ενώ τα χρέη της ΕΛΒΟ είναι 25 εκατ ευρώ (έναντι 800 εκατ ευρώ της ΕΑΣ που όμως έχει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).

Στο άρθρο 14 Α  προβλέπεται ότι «η θέση της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση δεν αποτελεί λόγο λύσεως της εταιρείας, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεων της ούτε αποτελεί λόγο λύσεως αυτών».  Ωστόσο, ο εκκαθαριστής «μπορεί να αποφασίζει την άμεση διακοπή ή το σταδιακό περιορισμό ή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όπως και τη διατήρηση ή μη των πάσης φύσεως συμβάσεων της επιχείρησης. Ειδικά οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, καθώς και με συμβάσεις έμμισθης εντολής δικηγόρων ή νομικών συμβούλων, μπορούν, όλες ή μερικές από αυτές, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Εφετείου, κατά την κρίση του εκκαθαριστή και με αποφάσεις του εκκαθαριστή λαμβανόμενες προς το συμφέρον και τις ανάγκες της εκκαθάρισης, να λύονται με καταγγελία, ή και να αναστέλλονται, αζημίως για την επιχείρηση».

Ο νόμος ορίζει ότι  μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Εφετείου, ο εκκαθαριστής υποχρεούται να προβεί στην πώληση ή εκμίσθωση, με έναν ή και περισσότερους δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, του συνόλου ή επί μέρους στοιχείων που συνθέτουν το ενεργητικό της επιχείρησης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πάσης φύσεως απαιτήσεις, δικαιώματα, σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, λογότυποι, διακριτικά γνωρίσματα και εμπορική επωνυμία. Οι δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί διενεργούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επόμενες παραγράφους. Σε επείγουσες περιπτώσεις και εφόσον τούτο υπαγορεύεται από τις ανάγκες της εκκαθάρισης και το συμφέρον της υπό εκκαθάριση επιχείρησης, ο εκκαθαριστής μπορεί να εκμισθώνει περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης για χρονικό διάστημα όχι πέραν των έξι μηνών και χωρίς δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οι μισθώσεις αυτές είναι δυνατόν να ανανεώνονται άλλη μία φορά εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι. 

ΛΑΡΚΟ

Η τρίτη σύσκεψη της ημέρας έχει επίκεντρο  τη ΛΑΡΚΟ, με  1.000 εργαζόμενους,  συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και κομβικό ζήτημα το - σοβαρό  - ενδεχόμενο η ΕΕ  να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των εργαζόμενων, η λύση που προωθείται θα αφορά την τμηματική πώληση της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου