Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Στο τραπέζι μειώσεις 13% στους μισθούς των εργαζομένων στο εμπόριο

Στο τραπέζι μειώσεις 13% στους μισθούς των εργαζομένων στο εμπόριο
Παράθυρο για μείωση 13% στους μισθούς περίπου 500.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο άνοιξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, επικαλούμενος την κρίση στην αγορά.
Με τις δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης ουσιαστικά άρχισε τον διάλογο για την υπογραφή της νέας κλαδικής συμφωνίας στο εμπόριο, η οποία λήγει στο τέλος Αυγούστου. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια, θα πρέπει να έχει υπογραφεί νέα σύμβαση. Αν δεν υπογραφεί θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.
«Τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο. «Στο πλαίσιο του διαλόγου εργοδοτών και εργαζομένων που κάποια στιγμή θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο για την κλαδική σύμβαση του εμπορίου, οφείλουμε να υιοθετήσουμε καλή τη πίστη μια στρατηγική συναίνεσης υπό νέες συνθήκες», λέει ο κ. Κορκίδης. Και προσθέτει ότι είναι ανάγκη να γίνει «ειλικρινής διάλογος, να δούμε τι μισθούς αντέχουμε να πληρώνουμε σήμερα αντί να υπογράφουμε συμβάσεις και να χρωστάμε 2-3 μισθούς και πολλών μηνών εισφορές στο ΙΚΑ».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού μισθού από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ (όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και όχι στα 586 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτερος μισθός με βάση τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). Σημειώνεται ότι η ΣΣΕ που ισχύει στο εμπόριο δεν έχει υποστεί μειώσεις από την έναρξη της κρίσης σε αντίθεση με των υπολοίπων κλάδων του ιδιωτικού τομέα αλλά και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με βάση αυτά που οι σημερινές συνθήκες της αγοράς επιτρέπουν τάσσεται και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εταίρους», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος. «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και της ΓΣΒΕΕ, ο κ. Κροκίδης μάς είχε πει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και λουκέτα, και τώρα βγαίνει και προτείνει μειώσεις μισθών. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι πρακτικές στερούνται σοβαρότητας». Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε πει ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι από τον Οκτώβριο και αφού λήξει το θέμα της μετενέργειας. «Τώρα βγαίνει και κάνει δηλώσεις μέσα στον Δεκαπενταύγουστο», δηλώνει ο κ. Βασιλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου