Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των ελληνικών εκδόσεων του National Geographic

dol_ram_hitech_nationaligeo
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαστε εργαζόμενοι της 4π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ, η οποία εξέδιδε τα περιοδικά RAM και HiTECH και τις έντυπες εκδόσεις του National Geographic στην ελληνική γλώσσα. Είμαστε απλήρωτοι επί σειρά μηνών, όπως απλήρωτοι παραμένουν δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες. Ο εργοδότης μας, μαζί με τον Εκδότη και τον Διευθυντή του National Geographic, έχουν μετακομίσει σε άλλη εταιρεία (ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ των αδελφών Φιλιππάκη) όπου συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα. Στις 11 Ιουνίου τους απευθύναμε ενυπόγραφη ανοιχτή επιστολή, με κοινοποίηση στη National Geographic Community USA, στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων (EFJ & IFJ), καθώς και στις δημοσιογραφικές Ενώσεις ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΑ.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ώρα Ελλάδας, ο Δ/νων Σύμβουλος της 4π, Θ. Σπίνουλας, απάντησε στους απλήρωτους εργαζόμενους της 4π, με δισέλιδο γράμμα και με το χαρακτηριστικό τίτλο 4pi Epilogue. Το απηύθυνε προς εμάς και προς όσους είχε κοινοποιηθεί η δική μας αρχική επιστολή (National Geographic, IFJ, EFJ). Παραδέχεται ότι η 4π χρωστάει χρήματα σε πολύ κόσμο, περιγράφει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την πτωτική πορεία των εκδόσεων. Αξίζει όμως να σταθούμε στο γεγονός ότι αναφέρεται στην 4π ως ήδη χρεοκοπημένη εταιρεία, καθώς και στις παραγράφους 6 και 7, όπου αναφέρει τα εξής:
«6. Τον Οκτώβριο του 2012, και ενώ το χρέος προς τους εργαζόμενους ήταν μισθοί αρκετών μηνών, η εταιρεία τούς πρόσφερε ένα «πακέτο» (υπογραφή συμφωνητικού) σύμφωνα με το οποίο θα αποχωρούσαν από την εταιρεία και θα έπαιρναν όλους τους χρωστούμενους μισθούς συν το 20% της αποζημίωσης. Το ποσό θα το κάλυπτε άλλη μεγάλη και υγιής επιχείρηση η οποία θα απέδιδε τα χρωστούμενα από μελλοντικές πωλήσεις. Από τους 63 περίπου εργαζόμενους της 4π, οι 42 δέχτηκαν να υπογράψουν ή να φύγουν από την εταιρεία με άλλο τρόπο (παρέχονται λεπτομέρειες εάν ζητηθούν), ενώ 21 επέλεξαν τη δικαστική διαμάχη, διεκδικώντας όλο το χρωστούμενο ποσό. Η 4π προσέφερε επανειλημμένως σε αυτούς τους 21 την επιλογή να πάρουν τα χρωστούμενα από τρίτους (να μεταφερθούν σε αυτούς τα δικαιώματα από μελλοντικές πωλήσεις) χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους. Την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου υποτίθεται ότι θα υπέγραφαν τη συγκεκριμένη «μεταφορά δικαιωμάτων» προς αυτούς, ωστόσο οι 15 από τους 21 επέλεξαν να γράψουν την επιστολή που λάβατε.
7. Η συμφωνία του National Geographic με την 4π έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η Δεκεμβρίου η εταιρεία Σελένα Εκδοτική ΑΕ απέκτησε τα δικαιώματα για την έκδοση του περιοδικού, βιβλίων και παρελκομένων. Η Σελένα Εκδοτική ΑΕ δεν σχετίζεται στο παραμικρό με την 4π ούτε ως εταιρεία ούτε ως ΔΣ. Με βάση τις ανάγκες της, η Σελένα προσέλαβε 15 άτομα από την 4π. Ο Θεόδωρος Σπίνουλας, συνιδιοκτήτης της 4π, εργάζεται επίσης στη Σελένα ως σύμβουλος. Δεν είναι ούτε μέτοχος ούτε μέλος του ΔΣ».
[ολόκληρη η επιστολή του στα αγγλικά επισυνάπτεται]
Στους ισχυρισμούς του Θ.Σπίνουλα απαντήσαμε με την παρακάτω επιστολή, με κοινοποίηση σε National Geographic, IFJ, EFJ, η οποία έμεινε αναπάντητη.
«Αθήνα 12/6/2013
Αγαπητέ κύριε Σπίνουλα,
Το να περιγράφει κάποιος μέρος των γεγονότων, κρύβοντας τα υπόλοιπα πίσω από γενικότητες, πείθει ενίοτε. Θα θέλαμε λοιπόν να εστιάσουμε στα ακόλουθα:
1. Η 4π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ λειτουργεί κανονικά ως εταιρεία και δεν έχει χρεοκοπήσει, τουλάχιστον όχι μέχρι τις 11 Ιουνίου 2013. Από το Δεκέμβριο του 2012 η 4π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ έκανε δύο φορές αίτηση για Ειδική Εκκαθάριση στα αρμόδια δικαστήρια. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η αίτησή της απορρίφθηκε. Αιτήθηκε τρίτη φορά πτώχευση ή Ειδική Εκκαθάριση στις 27 Μαρτίου 2013. Η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Σύμφωνα με τα παραπάνω είμαστε ακόμα εργαζόμενοι της 4π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ, απλήρωτοι για μήνες και με την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη να κινδυνεύει να διακοπεί.
2. Τα οικονομικά «πακέτα» (συμφωνίες) που αναφέρετε στην απάντησή σας αφορούσαν 51 εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι μισθωτοί είτε είχαν απολυθεί είτε είχαν ήδη παραιτηθεί. Υπέγραψαν 30 εργαζόμενοι. Από αυτούς, στους 15 είχατε ήδη εξασφαλίσει εργασία στη Σελένα Εκδοτική ΑΕ.
3. Καθώς η αίτηση για πτώχευση ή Ειδική Εκκαθάριση εκκρεμεί, εν αναμονή της απόφασης, όλα τα «οικονομικά πακέτα» προς τους εργαζόμενους της 4π, ακόμα και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα στην πράξη. Το όφελος από αυτές τις συμφωνίες δεν ξεπερνά και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1/40 από το σύνολο των οφειλών προς τον καθένα από τους εργαζόμενους στην 4π Ειδικές Εκδόσεις ΑΕ. Επιπλέον, η υπογραφή ενός οποιουδήποτε τέτοιου συμφωνητικού από όσα προτάθηκαν από την εταιρεία ισοδυναμούσε με παραδοχή εκ μέρους μας ότι είχαμε εισπράξει από την εταιρεία το σύνολο των οφειλών της προς εμάς και όχι μόνο το (πραγματικό) 1/40 του συνόλου της οφειλής.
Εμείς, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της 4π, έχουμε λάβει 28.000 ευρώ έναντι 300.000 ευρώ που μας έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια. Η αποζημίωση, σε περίπτωση λύσης της σύμβασης, δεν συμπεριλαμβάνεται στο προαναφερθέν ποσό.
Με εκτίμηση»
Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση.
Η ομάδα μας στο facebook https://www.facebook.com/groups/157363024443737/
 
H ανακοίνωση των εργαζομένων στην 4π το Δεκέμβριο του 2012:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ 4π
Η 4π ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ είναι η εταιρεία που εξέδιδε τα μηνιαία περιοδικά RAM, HiTECH και National Geographic, καθώς και σειρά εβδομαδιαίων εκδόσεων (Κ.Παπαρρηγόπουλου-Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Κλασική Λογοτεχνία, Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς, Το Ανθρώπινο Σώμα, Jazz Masters, Λαϊκό Τραγούδι κ.ά.), οι περισσότερες από τις οποίες είχαν την μπράντα της National Geographic Society. Η εταιρεία σήμερα έχει σταματήσει όλες τις προαναφερόμενες εκδόσεις, ενώ ήδη από το καλοκαίρι του 2012 είχε προβλήματα και η τακτική κυκλοφορία του National Geographic.
Από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 οι εργαζόμενοι υπέστησαν δύο μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία (τετραήμερο, ή τριήμερο), με την απειλή ότι θα απολύονταν, ή ότι θα έκλεινε η επιχείρηση και θα έμεναν άνεργοι, εάν δεν συμμορφώνονταν. Από τα μέσα του 2011 άρχισε η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, πάντα με τη δικαιολογία ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Τον Ιούνιο του 2012 η μισθοδοσία διακόπηκε. Αντί για μισθό, δινόταν ένα «έναντι» της τάξεως των 100-200 ευρώ κάθε 15ήθερο, ή ορισμένες βδομάδες.
Σήμερα, εμείς οι εργαζόμενοι της 4π είμαστε απλήρωτοι πάνω από 8 μήνες και οι περισσότεροι από εμάς έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας από τα τέλη του Νοεμβρίου.

Η εταιρεία, η οποία στο μεταξύ έχει κάνει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, μας καλεί τώρα να υπογράψουμε συμφωνητικό, με το οποίο θα πάρουμε μέρος των δεδουλευμένων και σε αντάλλαγμα θα παραιτηθούμε από κάθε άλλη απαίτηση (υπόλοιπα δεδουλευμένα και αποζημίωση), λύνοντας έτσι τη σύμβαση εργασίας. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις ώστε το National Geographic και οι εκδόσεις κάτω από αυτή την μπράντα να “μετακομίσουν” σε άλλον εκδότη, έτσι ώστε ο τίτλος να είναι απαλλαγμένος από οφειλές και οι εργαζόμενοι της 4π να μείνουν απλήρωτοι. Μια τέτοια κίνηση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της National Geographic Society, η οποία ίσως αγνοεί το τι συμβαίνει.
Εμείς, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με την πολύτιμη στήριξη της ΕΣΠΗΤ, έχουμε κινηθεί δικαστικά κατά της 4π και έχουμε πετύχει:
- Να εξαιρεθούμε ρητά από τους δανειστές, από τους οποίους η 4π προστατεύεται όσο εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης για το άρθρο 99.
- Να μην μεταβληθεί η περιουσία και η νομική υπόσταση της 4π, έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουμε καταθέσει.
Ζητάμε είτε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αμοιβόμενοι κανονικά, είτε να δοθεί ένα τέλος στην ιδιόμορφη αυτή «ομηρεία», με τη λύση της σχέσης εργασίας μας όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή με την καταβολή των δεδουλευμένων και την αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου