Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Απόρρητη έκθεση στο Μαξίμου για αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ: Πόσοι υπάλληλοι μένουν στον "αέρα"

Το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο της Κυριακής, (Έθνος) να έχει λάβει μυστική έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές στην ΕΡΤ, 1.500 υπαλλήλων, αναδιάρθρωσή της αλλά και κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. 
Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης μεγάλων ΔΕΚΟ και με στόχο να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 2.000 απολύσεων μέχρι το Σεπτέμβριο.
Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος και αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής", η κυβερνητική επιτροπή η οποία και συνέταξε την έκθεση σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις στην ΕΡΤ αλλά και σε αμυντικές βιομηχανίες, με πρώτο στόχο τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για το δημόσιο, με την κυβέρνηση να σκοπεύει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για τις 2.000 απολύσεις μέσα στο καλοκαίρι.
"Οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που χρειάζονται οικονομική εξυγίανση και μείωση του προσωπικού είναι συγκεκριμένοι και δεν πρόκειται να βρεθούν άλλοι, ακόμα και αν πάρουμε παράταση για 10 χρόνια", σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο "Εθνος της Κυριακής".
Σύμφωνα με αυτά που γίνονται γνωστά, η απόρρητη έκθεση η οποία έχει παραδοθεί στο Μαξίμου εισηγείται ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών το οποίο και περιλαμβάνει το κλείσιμο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου απασχολούνται σήμερα 950 υπάλληλοι. Προβλέπεται όμως η απορρόφηση αποδοτικών τομέων της εταιρείας από την ΕΑΒ ΑΕ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως προβλέπεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά και αναδιοργάνωση της ΕΑΒ με πιθανή απορρόφηση και της ΕΛΒΟ.
Συνολικά εκτιμάται ότι με το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους περίπου 800-900 υπάλληλοι.
Σήμερα στις αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται 2.650 εργαζόμενοι (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ), ενώ οι απολύσεις θα προκύψουν κυρίως από το διοικητικό προσωπικό.
Σημειώνεται πως στην ΕΑΒ υπάρχει οικονομική τρύπα ύψους ενός δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ έχει ζητήσει έλεγχο για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις στα ΕΑΣ.
Τι θα γίνει με την ΕΡΤ
Η έκθεση προβλέπει την αναδιοργάνωση των δομών της ΕΡΤ με την κατάργηση περιφερειακών σταθμών, συρρίκνωση της ΕΤ1 και περικοπές στις εξωτερικές παραγωγές της ΝΕΤ.
Σήμερα στην ΕΡΤ υπάρχουν 2.780 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, πριν δύο χρόνια ήταν3.500, ενώ ως προς τον αριθμό των δημοσιογράφων, 437 απασχολούνται σε ΝΕΤ, ΕΤ1, επτά ραδιόφωνα, δορυφορικό κανάλι, πολυμέσα, περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", υπηρεσίες προέδρου και ιστοσελίδα. Αλλοι 123 απασχολούνται στην ΕΤ3 και 101 στους περιφερειακούς σταθμούς.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ θα τεθούν εκτός Δημοσίου 600-700 εργαζόμενοι κυρίως διοικητικών καθηκόντων. Και σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίων αποχωρήσεων για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αφού υπολογίζεται ότι 700 εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου