Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ο ΣΕΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΚΙ Ο ΣΕΒ.....ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΌΝΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ

Συντριπτική ήττα υπέστη ο ΣΕΒ του κυρίου Δασκαλόπουλου, αφού μετά την απομόνωσή του από τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως από τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), υπεγράφη τελικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίχως ο ίδιος να έχει καμία απολύτως δυνατότητα παρέμβασης.
Τα "παπαγαλάκια" του ΣΕΒ διέδιδαν καθόλη τη διάρκεια της πρωινής διαπραγμάτευσης ότι τελικά δεν θα υπογραφεί  ΕΓΣΣΕ, αλλά ένα απλό πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο δεν θα έχει καμία απολύτως νομική ισχύ.
Νωρίς σήμερα το πρωί οι κοινωνικοί εταίροι προσήλθαν στην οδό
Μητροπόλεως στα γραφεία της ΕΣΕΕ, προκειμένου να διαπραγματευτούν για τη νέα ΕΓΣΣΕ, αφού σήμερα έληγε η μετενέργεια και υπήρχε ο κίνδυνος από αύριο να δημιουργηθεί μια de facto κατάσταση εργασιακής ζούγκλας, όπου ο κάθε κακοπροαίρετος εργοδότης θα πετσόκοβε μισθούς και επιδόματα, στ' όνομα της λήξης της Εθνικής Σύμβασης!
Ξεκινώντας η διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να δήλωσε πως η ΕΓΣΣΕ είναι πλέον μια παρωχημένη διαδικασία και ουσιαστικά η όποια υπογραφή καθιστά τη σύμβαση "άδειο πουκάμισο", ενώ μιλώντας για το μέλλον ανέπτυξε αόριστες προτάσεις για ένα "νέο πρότυπο ΕΓΣΣΕ".
Η παραπάνω θέση του ΣΕΒ ακούγεται ότι έλαβε άμεσα "πληρωμένες" απαντήσεις από τους ίδιους τους εργοδοτικούς φορείς που συγκροτούσαν το μπλοκ της εργοδοτικής πλευράς των κοινωνικών εταίρων, ενώ οι επιθέσεις και τα "καρφιά" έδιναν και έπαιρναν.
Ο ΣΕΤΕ, αν και  συμμετείχε για πρώτη φορά ως κοινωνικός εταίρος στην διαπραγμάτευση, εμφανίσθηκε ως εγγυητής του θεσμού της ΕΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί 50.000 επιχειρήσεις περίπου (σε αντίθεση με τον ΣΕΒ που εκπροσωπέι μόλις 300 - 400 επιχειρήσεις), της βαριάς "βιομηχανίας" της χώρας, στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Αμέσως διεφάνη ότι ο ΣΕΤΕ προσπερνούσε στην "στροφή" τον  αγκυλωμένο ΣΕΒ και δήλωνε παρόν στην κούρσα για την ηγεμόνευση της εργοδοτικής εκπρσώπησης.
Το ισχυρό μπλόκ των εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι μάλιστα άσκησαν δρυμεία κριτική στην στάση του ΣΕΒ, αιφνιδίασε τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ που ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή (προφανώς για να επικοινωνήσει με τον κ. Δασκαλόπουλο). Τελικά μετά από 1 ώρα αναμονής ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ εμφανίσθηκε, επιχειρώντας μια τελευταία "τρίπλα" για να "θολώσει γι' άλλη μια φορά τα νερά". Πρότεινε αντί υπογραφής ΕΓΣΣΕ, να υπογράψουν τα μέρη ένα πρωτόκολο συνεργασίας διότι η ΕΓΣΕΕ είναι ένα "άδειο πουκάμισο", όπως τόνισε.
Η απάντηση του πορέδρου της ΓΣΕΕ Γιαννή Παναγόπουλου ήταν άμεση, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ είπε ότι τελικά η απουσία του ΣΕΒ στην προηγούμενη συνάντηση δεν ήταν μια απλά "παρεξήγηση". Επρόκειτο περί συνειδητής στάσης με στόχο την κατάργηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ. Ο Παναγόπουλος είπε πως η ΓΣΕΕ δεν ζητά "όρκους πίστης" από τους εργοδότες, αλλά στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας επιθυμεί να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους. Δήλωσε δε ότι όλοι οι νόμοι του μνημονίου πλήττουν μόνο τους εργαζόμενους κι ότι η ασφάλεια δικαίου είναι κάτι που είναι απαίτηση της ΓΣΕΕ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε "οι όρκοι πίστης από τα μέλη του ΣΕΒ που εκπορσωπούν το 1% της απασχόλησης δεν μας αγγίζουν και δεν μας λένε τίποτα".
Τελικά οι κοινωνικοί εταίροι αγνοώντας και επικρίνοντας την στάση του ΣΕΒ υπέγραψαν την ΕΓΣΣΕ και επιφυλάχθηκαν για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι σε μια εργοδοτική οργάνωση που πλέον δεν αποτελεί μέρος του μπλοκ των κοινωνικών εταίρων.
 
     
     
     
     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου