Της Σοφίας Χριστοφορίδου
www.makthes.grΣτις 27 Μαΐου εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσε η εταιρεία κατά της πρωτόδικης απόφασης, διεκδικώντας εκ νέου να υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις αρχές Μαρτίου, οι αγελαδοτρόφοι (που έχουν λαμβάνειν οφειλόμενα άνω των 3 εκατ. ευρώ) σταμάτησαν να δίνουν γάλα από τα μέσα Φεβρουαρίου και εδώ και δύο (και πλέον…) μήνες το εργοστάσιο ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί.
Τον Δεκέμβριο του 2012 η ΑΓΝΟ υπέβαλε αίτημα για
προστασία από τους πιστωτές της (υπαγωγή στο άρθρο 99), παρουσιάζοντας σχέδιο, το οποίο προέβλεπε «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 85%. Οι συνολικές οφειλές της είναι 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. προς τη μητρική «Κολιός», τα 17,5 εκατ. είναι παλαιά δάνεια της ΑΤΕ (έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα), τα 3,5 εκατ. οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά πιστωτές και προμηθευτές.www.makthes.grΣτις 27 Μαΐου εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσε η εταιρεία κατά της πρωτόδικης απόφασης, διεκδικώντας εκ νέου να υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις αρχές Μαρτίου, οι αγελαδοτρόφοι (που έχουν λαμβάνειν οφειλόμενα άνω των 3 εκατ. ευρώ) σταμάτησαν να δίνουν γάλα από τα μέσα Φεβρουαρίου και εδώ και δύο (και πλέον…) μήνες το εργοστάσιο ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί.
Τον Δεκέμβριο του 2012 η ΑΓΝΟ υπέβαλε αίτημα για
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Θέμης Κωστόπουλος, κατά την πρωτόδικη εξέταση της υπόθεσης, ο τζίρος του Ιανουαρίου 2013 ήταν 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι 4,5 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ συνολικά το 2012 η εταιρεία έκανε τζίρο 62 εκατ., έναντι 67,5 εκατ. το 2011.
«ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ»
«Το άρθρο 99 είναι απλώς ένα βήμα προς την πτώχευση» εκτιμά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία, κ. Γιώργος Κουσαξίδης, διατυπώνοντας την άποψη ότι «με τον Κολλιό (σ.σ.: τον κ. Νίκο Κολλιό, ιδιοκτήτη της εταιρείας) το εργοστάσιο δεν πρόκειται να ξανανοίξει».
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα από τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ ορισμένοι που απασχολούνται στην Αθήνα περιμένουν οφειλόμενα από τον Οκτώβριο… Οι συνολικές οφειλές υπολογίζονται στα 1,7-2 εκατ. ευρώ.
Μερικές ημέρες μετά την πρώτη δικαστική απόφαση οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία, ακολούθησαν υποχρεωτικές άδειες και διαθεσιμότητες από πλευράς εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι ωστόσο συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, ενώ μέρος αυτών προχώρησε και σε επίσχεση εργασίας.
ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Από την πλευρά της, η εταιρεία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του δ.σ. του σωματείου και κατά του εκπροσώπου των εργαζομένων, επικαλούμενη ότι οι εργαζόμενοι τις ημέρες της απεργίας εισέρχονταν παρανόμως στις εγκαταστάσεις και στους χώρους παραγωγής, ενώ παράλληλα παρεμπόδιζαν τη λειτουργία του λογιστηρίου.
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκδικάστηκε προχθές Παρασκευή, δεν έγινε ωστόσο δεκτή από το δικαστήριο. Την ίδια ημέρα, τη δικαιοσύνη απασχόλησε και ακόμη μία υπόθεση της ΑΓΝΟ: ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ν. Κολλιός, ήταν κατηγορούμενος για οφειλές προς το ΙΚΑ τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, ύψους 582.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές του ανέρχονται στο 1,9 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο τού επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών (εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα) και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ, η έφεση που ασκήθηκε ωστόσο έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΒΓΑΛ «Δεν θα γίνουμε ΑΓΝΟ»
«Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ΑΓΝΟ», υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία, τη ΜΕΒΓΑΛ, που επίσης αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ οι προμηθευτές άρχισαν να σφραγίζουν επιταγές. Το υπάρχον πρόβλημα ρευστότητας επιτάθηκε τους τελευταίους μήνες, όταν, μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ για εικονικά τιμολόγια, που αφορούσαν πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ την περίοδο 2005-2009, δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Στράτο Δελλιονάτη, με την υπόθεση του ΣΔΟΕ η εταιρεία μπήκε στο στόχαστρο, αν και ήταν λήπτης και όχι εκδότης εικονικών τιμολογίων και ζημιώθηκε πολλαπλώς. Προσωρινή λύση δόθηκε στις αρχές Απριλίου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, το θέμα πάντως θα εξεταστεί και στις δικαστικές αίθουσες.
Σε γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να «βάλουν πλάτη», καίτοι απλήρωτοι επί τρίμηνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, η εταιρεία δεσμεύτηκε για αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων στα μέσα Ιουνίου, με την προσδοκία ότι εντός του Μαΐου θα εκταμιευτεί δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, οι αγελαδοτρόφοι και άλλοι προμηθευτές εισπράττουν μετρητά για επιταγές που έχουν ήδη σφραγιστεί και οι πληρωμές φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί.
«Όσοι κτηνοτρόφοι μάς άφησαν σταδιακά, επιστρέφουν. Έχουμε επιχειρησιακή σύμβαση μέχρι το 2014, που προβλέπει πάγωμα των μισθών στα επίπεδα του 2012. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έγιναν 40 προσλήψεις» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Δελλιονάτης, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η εταιρεία δεν έχασε τις στέρεες βάσεις της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου