Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι ίδιοι κλάδοι προσλαμβάνουν και απολύουν...

Οι ίδιοι κλάδοι προσλαμβάνουν και απολύουν...Υποκατάσταση των «ακριβότερων» με «φθηνότερους» εργαζομένους «κρύβουν» τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Απρίλιο.
Του Γιώργου Γάτου
Οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και οι κινητές μονάδες εστίασης, τα μπαρ, τα καταστήματα, τα διαφημιστικά γραφεία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι εταιρείες «ενοικίασης» εργαζομένων βρίσκονται στην «κορυφή» της λίστας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν, αλλά και... απολύουν τους περισσότερους είτε για να καλύψουν νέες ανάγκες (λόγω εποχικότητας και αυξημένων αναγκών) είτε για να υποκαταστήσουν τους «ακριβότερους» με «φθηνότερους» εργαζόμενους. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν, ωστόσο, τον Απρίλιο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (!) οι οποίες, ελλείψει
επιχορηγήσεων και ενεργών μελών, βρίσκονται και αυτές σε κρίση κάνοντας μόνο... απολύσεις.
Ο «χάρτης»
Τα στοιχεία προκύπτουν από τον «χάρτη» των προσλήψεων και των απολύσεων του μηνός Απριλίου που αποκαλύπτει η «ΗτΣ» με βάση τα επίσημα δεδομένα από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά:
Οι επτά από τους δώδεκα πρώτους σε προσλήψεις κλάδους, βρίσκονται στη λίστα και με το μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων. Πρόκειται για τα εστιατόρια και τις κινητές μονάδες εστίασης, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, τις δραστηριότητες παροχής ποτών, τις διαφημιστικές εταιρείες, τις μεταποιητικές βιομηχανίες και τα γραφεία εύρεσης προσωρινής απασχόλησης.
Οι επτά από τις δώδεκα ειδικότητες που εμφανίζουν αυξημένη «κινητικότητα» σε προσλήψεις και σε απολύσεις προέρχονται, επίσης, από τους ίδιους κλάδους καθώς είναι υπάλληλοι γραφείου, σερβιτόροι, μπάρμαν, πωλητές σε καταστήματα και ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών.
Στις επαγγελματικές ειδικότητες όπου καταγράφηκαν τον Απρίλιο οι περισσότερες απολύσεις περιλαμβάνονται, ωστόσο, και άλλοι κλάδοι που δεν «πρωτοστάτησαν» τον ίδιο μήνα στις προσλήψεις όπως οι ανειδίκευτοι εργάτες κατασκευών και μεταφορών, οι συσκευαστές σταφίδας και φρούτων, οι ανειδίκευτοι εργάτες δημοσίων έργων, οι οδηγοί φορτηγών και οι εργαζόμενοι στην κοινωνική μέριμνα.
Περισσότερες προσλήψεις, χωρίς αντίστοιχα αυξημένες απολύσεις, έχουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια για μάγειρες - λαντζέρηδες - καμαριέρες - υπαλλήλους υποδοχής, το λιανικό εμπόριο (κυρίως σε τρόφιμα και ποτά και σε εξειδικευμένα καταστήματα ένδυσης) οι υπηρεσίες προσωπικής ασφάλειας και σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ελπίδες στον... Τουρισμό
Ο κλάδος του Τουρισμού κυριαρχεί, ωστόσο, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (κυρίως σερβιτόρων, υπαλλήλων, μαγείρων και καμαριέρων) υπερκαλύπτοντας, με βάση τα ίδια στοιχεία, τη συνεχιζόμενη, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης από άλλους κλάδους της οικονομίας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τον Απρίλιο αφορούσαν ειδικότητες του συγκεκριμένου κλάδου ενώ το 84,12% των νέων προσλήψεων έγιναν στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη (τουριστικές περιοχές) σε αντίθεση με την Αττική, πρωτεύουσα της ανεργίας, όπου το ισοζύγιο της απασχόλησης (διαφορά προσλήψεων και απολύσεων) ήταν αρνητικό.
Οι περισσότερο ζητούμενες ειδικότητες για τις οποίες έγιναν οι προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου (9.223), σερβιτόρους (5.954), καμαριέρες ξενοδοχείων (4.723), πωλητές σε καταστήματα (3.341), ανειδίκευτους εργάτες σε μεταποιητικές βιομηχανίες (2.515), μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων (2.433), λαντζέρηδες ( 1.939) μπάρμαν (1.904), υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών (1.630), υπάλληλους γραφείου (1.577) και εκτός των ξενοδοχείων σερβιτόρους (1.424) και μάγειρες (1.416).
Τη θετική για τον τουρισμό συγκυρία βλέπει ως «ευκαιρία» για την αύξηση της απασχόλησης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ανακοινώνοντας το ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας 10.000 επιδοτούμενων θέσεων πρακτικής άσκησης στον κλάδο για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών εκτίμησε ότι «η τουριστική ανάκαμψη θα αποτελέσει τον προπομπό της συνολικότερης επανεκκίνησης της οικονομίας».
Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες απολύσεις τον Απρίλιο
1. Υπάλληλοι γραφείου.
2. Ανειδίκευτοι εργάτες ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών.
3. Πωλητές σε καταστήματα.
4. Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών.
5. Συσκευαστές σταφίδας και φρούτων.
6. Σερβιτόροι.
7. Ανειδίκευτοι εργάτες δημοσίων έργων.
8. Λοιποί υπάλληλοι γραφείου.
9. Μπάρμαν.
10. Οδηγοί φορτηγών και βαρέων οχημάτων.
Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
θα εφαρμοστεί και φέτος πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού (σε περιορισμένη έκταση), ενώ αναζητούνται πρόθετοι κοινοτικοί πόροι για την απορρόφηση ανέργων και τη στήριξη εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις κλάδων που έχουν προοπτική. Η ελπίδα που διατυπώνουν τα στελέχη του υπουργείου είναι το ισοζύγιο της απασχόλησης -που άρχισε να έχει θετικό πρόσημο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- να μη «γυρίσει» και πάλι αρνητικό από το Φθινόπωρο και μετά. Οταν θα αρχίσει να περιορίζεται η λειτουργία των εποχικών επιχειρήσεων... Η εποχικότητα και η δυναμική του τουρισμού και του επισιτισμού, όπως υπογραμμίζουν, μπορούν να δώσουν «ανάσες», όμως, δεν μπορούν να «εγγυηθούν» την παγίωση των θετικών στοιχείων για τις ροές της μισθωτής εργασίας αν δεν υπάρξει ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου