Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Καταπάτηση δικαιωμάτων των εργατών για το Μουντιάλ του Κατάρ

imageΟ ειδικός ερευνητής της Human Rights Watch, Νίκολας ΜακΓκίχαν μίλησε στην ιστοσελίδα Contra.gr για την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Πώς "εισάγονται", πώς εξελίσσονται σε σύγχρονους σκλάβους και πώς (δεν) αντιδρά η FIFA.
Ο ΜακΓκίχαν, που έχει ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, μοιράζεται με τους αναγνώστες του Contra.gr τις ανησυχίες του. Πρόσφατα, η Human Rights Watch είχε δημοσιεύσει λεπτομερή έκθεση για το πρόβλημα και προειδοποιούσε για τις συνέπειες τη διεθνή κοινότητα.
1. Πρώτα απ' όλα θα θέλαμε να μας συνοψίσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ... Οι εργοδότες είναι σε θέση να ασκούν υπέρμετρο έλεγχο στους διακινούμενους εργαζόμενους-μετανάστες βάσει του συστήματος kafala που βασίζεται στη χορηγία-εγγύηση (σ.σ μετανάστες "εισάγονται" στη χώρα με εγγύηση του εργοδότη τους). Τυπικά οι εργαζόμενοι οφείλουν χιλιάδες δολάρια σε παράνομες αμοιβές προσλήψεων. Παρατηρείται ακόμα η συνήθης κατάσχεση διαβατηρίων που επιτρέπει στους εργοδότες να παρεμποδίζουν αυθαίρετα την έξοδο από τη χώρα καθώς και η αδυναμία των εργαζομένων να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς προσφυγής και διαιτησίας. Υπάρχουν ακόμα παραλείψεις των αρχών στην επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που παραβαίνουν το νόμο.
Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω είναι οι απλήρωτοι μισθοί, η κακή υγεία, το χαμηλό επίπεδο ασφάλειας και οι ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Τα πιο συνηθισμένα παράπονα αφορούν τους απλήρωτους μισθούς ή τους μισθούς που καθυστερούν να καταβληθούν.
2. Σε μία πρόσφατη έκθεση της οργάνωσή σας ασκήσατε κριτική στη στάση της Κυβέρνησης του Κατάρ. Παρατηρήσατε κάποια βελτίωση των συνθηκών έκτοτε; Δυστυχώς όχι. Η ανταπόκριση της κυβέρνησης δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ικανοποιητική.
3. Έχετε ενημερώσει τη FIFA για τις διαπιστώσεις σας και αν ναι ποια ήταν η αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας; Ναι, συναντηθήκαμε με τη FIFA το Νοέμβριο του 2012 στη Ζυρίχη. Έδειξαν κατανόηση για τα προβλήματα αλλά μας είπαν ότι η FIFA δεν είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των σταδίων ή για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα έργα.
4. Έχετε ενδείξεις ή αποδείξεις για την ύπαρξη παρόμοιων καταστάσεων στη Βραζιλία και στη Ρωσία που θα διοργανώσουν τα τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 και το 2018 αντίστοιχα; Οι μετανάστες-εργαζόμενοι σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός τομέας στη Βραζιλία είναι ευάλωτοι σε κακοποίηση. Επίσης, η Human Rights Watch έχει καταγράψει σοβαρές παραβιάσεις που υφίστανται μετανάστες εργαζόμενοι στη Ρωσία. Αυτό το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο Κατάρ. Στο Κατάρ απλά, επειδή είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, αυτό που απουσιάζει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.
5. Στην Ελλάδα έγιναν παρόμοιες καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση της οργάνωσής σας; Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν ήμουν μέλος της οργάνωσης εκείνη τη χρονική περίοδο.
6. Ποια βήματα πρέπει να κάνουν διεθνείς οργανώσεις όπως η δική σας έτσι ώστε να παράσχουν βοήθεια σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους και θύματα trafficking στο Κατάρ; Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις αρχές του Κατάρ για να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα στάνταρντ που ισχυρίζονται ότι θέλουν να τηρήσουν. Συνεργαζόμαστε επίσης και με τον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλιστούν οι ελάχιστες δυνατές προδιαγραφές. Εργαζόμαστε τέλος στην κατεύθυνση να γίνει γνωστό το πρόβλημα στο ευρύ κοινό.
7. Πιστεύετε ότι η FIFA, ως οργανισμός, είχε κάποια γνώση για τα προβλήματα που τυχόν θα μπορούσαν να ανακύψουν πριν την απόφασή της να αναθέσει τη διοργάνωση στο Κατάρ; Δεν μπορώ να απαντήσω ούτε ναι ούτε όχι σ' αυτήν την ερώτηση. Ωστόσο, μπορώ σίγουρα να ισχυριστώ ότι αυτά τα προβλήματα είναι πλέον επαρκώς τεκμηριωμένα και όποιος έχει κάνει στοιχειώδη έρευνα θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου