Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τσιμέντα Χαλκίδας: Στον υπουργό εργαζόμενοι κι εργοδοσία για τις απολύσεις

Το εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη ΧαλκίδαΑίτηση στο υπουργείο Εργασίας να παράσχει την απαιτούμενη από την ισχύουσα νομοθεσία έγκριση, προκειμένου να προχωρήσει στην ομαδική απόλυση των 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων που διαθέτει στη Χαλκίδα, βάζοντας «λουκέτο» στη μονάδα, κατέθεσε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, θυγατρική της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας παγκοσμίως, γαλλικής εταιρείας Lafarge. Να μην εγκρίνει τις σχεδιαζόμενες απολύσεις καλεί τον υπουργό η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας.
Το εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα Η σχετική αίτηση θα εξεταστεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας την Τετάρτη 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση υποστηρίζει ότι η παύση της λειτουργίας της μονάδας είναι επιβεβλημένη για οικονομικούς λόγους, λόγω της καχεξίας της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας και αδυναμίας του ομίλου να διαθέσει την πλεονάζουσα παραγωγή στη διεθνή αγορά με οικονομικούς όρους, εξαιτίας μειωμένης ανταγωνιστικότητας και παράλληλης υποχώρησης της παγκόσμιας ζήτησης.
Από την πλευρά της η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας κάλεσε σήμερα τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, με σχετική επιστολή, να εκδώσει απόφαση με την οποία να μην εγκρίνει τις σχεδιαζόμενες απολύσεις, συνεκτιμώντας, όπως αναφέρει, το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο και την υψηλή ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, τις συνθήκες αγοράς στη χώρα μας και ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Εύβοια, την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης, η οποία πριν από μερικούς μήνες διέθεσε μεγάλα ποσά στους μετόχους της με τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου, καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
Με την ίδια επιστολή το σωματείο των εργαζομένων ζητεί συνάντηση με τον υπουργό προτού συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σημειώνει ότι «αν η ΑΓΕΤ Ηρακλής παρά ταύτα επιμένει ότι το εργοστάσιο είναι μη βιώσιμο, θα πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί σοβαρά η πιθανότητα ανάληψης της δραστηριότητάς του από άλλον φορέα».
Επίσης, υπενθυμίζει ότι «τον Δεκέμβριο του 2012 η Lafarge και άλλες πολυεθνικές κλήθηκαν και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας, υποσχόμενες διεύρυνση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η παροχή εξηγήσεων για τις σχετικές συζητήσεις.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου