Σελίδες

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΕΦΟΡΙΑ - Oι αφορολόγητες αποδοχές...

Ιδιαίτερη προσοχή για να μην πέσουν στην παγίδα της καταβολής φόρου για «ανύπαρκτες» αποδοχές με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εισπράξει μισθούς μηνών το 2012.
Με διάταξη νόμου έχει παραταθεί και για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2012 το καθεστώς που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα αναγράψει στον σχετικό κωδικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξε από την επιχείρηση ή τον εργοδότη του το 2012, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να έχει ζητήσει στη βεβαίωση αποδοχών να έχουν αναγραφεί ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εξοφληθεί και συνεπώς ο παρακρατούμενος φόρος και εκείνα που δεν έχουν εξοφληθεί.
Ειδικότερα και για τα εισοδήματα του 2012 θα ισχύσει η διάταξη του άρθρου 46 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που δίνει τη δυνατότατα στους μισθωτούς να φορολογηθούν μόνο για τους μισθούς που έχουν εισπράξει και όχι για όλο το εισόδημα που αναγράφεται στη βεβαίωση αποδοχών τους που εκδίδει η επιχείρηση ή ο εργοδότης του.
Η βεβαίωση
Ωστόσο για να αποφύγει ο εργαζόμενος περιπέτειες και αμφισβητήσεις της Εφορίας, θα πρέπει στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης αποδοχών που θα λάβει από την επιχείρηση να αναγράφεται το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στη δεύτερη σειρά τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί.
Επισημαίνεται ότι ο φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει μόνο τα ποσά που έχει εισπράξει και τον αναλογούντα φόρο, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα τα δηλώσει, όταν τα εισπράξει. Για παράδειγμα, μισθωτός εισέπραξε το 2012 μεικτές συνολικές αποδοχές ύψους 8.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 4.000 ευρώ δεδουλευμένα.
Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 8.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 4.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά ως οφειλή από δεδουλευμένα, επί του οποίου δεν θα έχει υπολογισθεί ο φόρος.
Ο εργαζόμενος θα αναγράψει στη φορολογική δήλωση μόνο τα στοιχεία της πρώτης στήλης. Τα υπόλοιπα θα τα δηλώσει, όταν τα εισπράξει. Ετσι ο τελικός φόρος κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θα υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 8.000 ευρώ. Αν δεν υπάρχει ο διαχωρισμός των εισπραχθέντων από τις μη εισπραχθείσες αποδοχές, τότε η Εφορία θα υπολογίσει τον φόρο με βάση το συνολικό ποσό των 12.000 ευρώ (8.000+4.000), πράγμα που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για ανύπαρκτο εισόδημα.
«Γκρίζα ζώνη»
Τα παραπάνω προκύπτουν από την παράγραφο 4 του άρθρου 7 του ν. 4110/2013, η οποία ορίζει ότι ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση.
Βέβαια στον νόμο υπάρχει «γκρίζα ζώνη», καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που για διάφορους λόγους στη βεβαίωση αποδοχών δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να ζητήσει νέα βεβαίωση αποδοχών, γιατί, αν στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργεί η Εφορία για την ειλικρίνεια των ηλεκτρονικών δηλώσεων κληθεί να προσκομίσει τα παραστατικά για το ύψος του εισοδήματός του το 2012, θα έχει πρόβλημα.
Επίσης σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει πρόβλημα και στη συμπλήρωση των σχετικών κωδικών με τα ποσά του αναλογούντος και του παρακρατούμενου φόρου, αφού δεν θα είναι σε θέση από μόνος του να επιμερίσει τον φόρο στις αποδοχές και να αναγράψει στη δήλωση το ποσό του αναλογούντα και του παρακρατούμενου φόρου στις αποδοχές που εισέπραξε.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣantonakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου