Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Υψηλά κεφάλαια απαιτούνται για την αυτοδιαχείριση των ραδιοσταθμών

Αρχικό κεφάλαιο μέχρι 175.000 ευρώ για ενημερωτικό και 105.000 ευρώ για μουσικό σταθμό, θα ζητήσει το ΕΣΡ από τους εργαζόμενους των χρεωκοπημένων ραδιοφωνικών σταθμών που υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Μανιτάκη. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους σταθμών που έχουν πάψει να λειτουργούν ή δεν πληρώνουν μισθούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, να πάρουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην ίδια συχνότητα. Τα προαναφερθέντα ποσά ορίζονται από το νόμο ως ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο.
Όπως γράφει η εφημερίδα Κεφάλαιο: "Tους τέσσερις φτάνουν πλέον οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που αναζητούν σανίδα σωτηρίας στην τροπολογία Μανιτάκη περί αυτοδιαχείρισης συχνοτήτων που μένουν «ορφανές» από ιδιοκτήτη. Για την ακρίβεια οι εργαζόμενοι του Flash, του Ξένιου, του Bestκαι του VFM κατέθεσαν αίτηση στο ΕΣΡ για να τους δοθούν οι συχνότητες των σταθμών στους οποίους εργάζονταν". Ο νόμος 2193/13- ο οποίος περιέργως αφορά ραδιοφωνικές και όχι τηλεοπτικές συχνότητες- λέει τα εξής:
«Σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο η άδεια λειτουργίας του ρ/φ σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε δικαιούχο της. Ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ήμισυ και πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων – περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων – χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκαταστάσεως και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ».
"Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο, τα ίδια κεφάλαια και οι εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να  κατατεθούν από τους εργαζομένους και τα οποία μπορεί να μην φτάνουν στο ύψος που καθορίζει ο 3592/2007 (500.000 για ενημερωτικό και 300.000 για μουσικό σταθμό), ωστόσο όπως αναφέρει ο 2193/2013,  τα ποσά «καθορίζονται από το ΕΣΡ μέχρι το 35% αυτού». Με άλλα λόγια το ΕΣΡ θα ζητήσει από τους αιτούντες μέχρι 175.000 ευρώ για ενημερωτικό και 105.000 ευρώ για μουσικό σταθμό. Ασαφές είναι ακόμα τι θα γίνει με τα μηχανήματα των σταθμών , που ζητάει ως προαπαιτούμενα ο νόμος για να χορηγήσει άδεια, καθώς για τα ήδη υπάρχοντα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο λόγω των αγωγών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου