Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των όρων για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.000 εργαζομένων της Εθνικής μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ανοίγει ουσιαστικά το χορό της μείωσης του προσωπικού στις τράπεζες, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε 14.000-17.000 εργαζομένους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σήμερα στον κλάδο απασχολούνται συνολικά περί τους 55.000 εργαζομένους (τράπεζες, συνδεδεμένες εταιρείες και θυγατρικές) από τους οποίους το 85-90% είναι τραπεζοϋπάλληλοι.
Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο το 70% του κόστους λειτουργίας είναι αμοιβές προσωπικού, προεξοφλείται πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρξει σημαντική μείωση θέσεων εργασίας, αλλά και δραστικός περιορισμός των αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών. Υπολογίζεται πως μόνο από τη συνένωση των τραπεζικών δυνάμεων θα περιοριστεί έως 20% ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων σε Εθνική-Eurobank, Alpha Bank-Εμπορική και Πειραιώς-Αγροτική-Γενική.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει ανακοινώσει ήδη την πρόθεσή της να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.000 εργαζομένων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης εντός της επόμενης 3ετίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Η νέα τράπεζα απασχολεί 11.608 (της ΕΤΕ) και 7.094 της Eurobank. Για τους εργαζομένους της Eurobank η προοπτική μιας ανάλογης «βελούδινης» μείωσης προσωπικού δεν τίθεται, καθώς για την πλειονότητά τους δεν πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια. Σημειώνεται πως εργαζόμενοι της παλιάς Εργασίας αποχώρησαν τμηματικά την πενταετία 2004-08. Ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τους 400, οι οποίοι απασχολούνταν κυρίως σε διοικητικές θέσεις.
Ομιλος... μαμούθ έχει δημιουργηθεί από την Πειραιώς μετά την απορρόφηση της «καλής» Αγροτικής, της Γενικής, ενώ θέμα ημερών θεωρείται η συμφωνία με την BCP για την εξαγορά της Millennium. Ο όμιλος απασχολεί 17.641 άτομα, ενώ στους 1.618 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στη Γενική. Με τους περίπου 1.100 της Millennium θα δημιουργηθεί ένα σχήμα 20.359 εργαζομένων.
Το γεγονός πως διαμορφώνεται ένας όμιλος που θα είναι σχεδόν το 1/3 σε μέγεθος της Εθνικής-Eurobank με περίπου το ίδιο προσωπικό οδηγεί αναλυτές στην εκτίμηση πως μία δραστική μείωση του προσωπικού είναι αναπόφευκτη. Στην αγορά θεωρείται βέβαιο πως η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι «χοντρό ψαλίδι», ενώ μένει να φανεί εάν θα επιχειρήσει να επαναφέρει το μέτρο της εκ περιτροπής -τετραήμερης- εργασίας, κάτι που είχε εφαρμόσει πιλοτικά πριν από περίπου ένα έτος.
Από την Alpha Bank δηλώνεται ότι οι επιπτώσεις από τη συγχώνευση-απορρόφηση της Εμπορικής θα είναι ήπιες. Αυτό γιατί το προσωπικό της Εμπορικής έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια κατά 1.100 άτομα μέσω γενναίων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Η Alpha Bank απασχολεί 7.618 και 4.110 άτομα η Εμπορική, με πηγές της διοίκησης να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός «ήπιου προγράμματος εθελουσίας» σε ορίζοντα 3ετίας.
Αρχές του χρόνου η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την αποχώρηση 300 ατόμων (μέσω εφαρμογής προγράμματος εθελούσιας εξόδου) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, υπολογίζοντας πως θα εξοικονομήσει περίπου 12% του κόστους του ετήσιου μισθολογίου στην ελληνική αγορά.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου