Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Έτος απολύσεων, ανεργίας και μετανάστευσης το 2013

Έτος απολύσεων και υψηλής ανεργίας και μετανάστευσης αναμένεται το 2013, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η ολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με το Μνημόνιο 3 θα εξελιχθεί μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ειδικά οι κλάδοι που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να «χτυπηθούν» περισσότερο.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν δραματικά, ενώ όσοι δεν απολυθούν, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνεται περαιτέρω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζονται τα συνδικάτα, η κρίση χτύπησε πρώτα μια κατηγορία επιχειρήσεων, πολύ μικρών, οικογενειακών, οι οποίες
έκλεισαν αμέσως. Μια άλλη κατηγορία, εκσυγχρονισμένες και εξωστρεφείς, αφού προχώρησαν σε επιλεκτικές απολύσεις και μείωση μισθών, συντηρούνται ακόμη. Και βέβαια, υπάρχουν οι μεγάλες, οι πολυεθνικές, εταιρείες οι οποίες όπως σημειώνουν, προχώρησαν σε αύξηση των τιμών διατηρώντας υψηλό επίπεδο κέρδους, ενώ έκαναν χρήση και όλων των πολιτικών μείωσης του κόστους εργασίας που ισχύουν στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή των Μνημονίων.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά πως το 2013 η στατιστική ανεργία θα φθάσει στο 29% που αντιστοιχεί σε 1.450.000 ανθρώπους και η πραγματική στο 34% - 35% ή 1.750.000.
Και για όσους δεν χάσουν τη δουλειά τους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σίγουρα, εντός του 2013 θα χάσουν ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι των εισοδημάτων τους, καθώς οι περίπου 900.000 επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέα μείωση των μισθών, κυρίως λόγω της μη επεκτασιμότητας και μη καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και των άλλων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ήδη, μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κυμαίνονται από 25% - 40%.
Τα στοιχεία που συλλέγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δείχνουν δραματική αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία), που μεταφράζεται σε μισθούς των 200 – 300 ευρώ το μήνα, πολύ πιο χαμηλά ακόμα και από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που θεσμοθετήθηκε στα 586 ευρώ μικτά. Ταυτόχρονα, η ανασφάλιστη εργασία καλπάζει και κινείται διαρκώς πάνω από το 35%, με συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης (π.χ. εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης), να έχουν 6 στους 10 εργαζόμενούς τους, με «μαύρα».
Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί φτάνουν τις 840, μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 επιχειρήσεις (από 1-5 εργαζόμενους στη συντριπτική τους πλειονότητα) έχουν υποχρεώσει τους εργαζόμενούς τους στη σύναψη ατομικής σύμβασης εργασίας, με σαφώς μειωμένες αποδοχές που κυμαίνονται από -30% έως -40%. Αυτή η νέα μορφή συμβάσεων εργασίας προωθείται κυρίως όπου η κλαδική σύμβαση εργασίας έχει λήξει και η απειλή για προσχώρηση στην ΕΓΣΣΕ είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Οι Επιθεωρητές Εργασίας υπολογίζουν ότι στη μέγγενη των ατομικών συμβάσεων έχουν πέσει περίπου 150.000 εργαζόμενοι ως τώρα.
Σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο ότι οι μισοί από τους νέους Έλληνες, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία, επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα και να εργαστούν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Adecco για τις τάσεις αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα, προκύπτει ότι το 49% των ερωτηθέντων, αναζητούν εργασία σε κάποια άλλη χώρα. Από αυτούς ένα 36% δηλώνει ότι έχει πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση επειδή βρίσκεται χωρίς δουλειά, ενώ τρεις στους δέκα (30%) δηλώνουν άνεργοι την τελευταία διετία. Ήδη ένα 3% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να έχει πρόταση από εταιρία του εξωτερικού και να σκέφτεται σοβαρά να απαντήσει θετικά. Βασική αιτία που οι νέοι πολίτες επιλέγουν να στρέψουν τη ματιά τους στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας είναι η ανεργία (36%). Σε ποσοστό 29% τονίζεται η έλλειψη προοπτικής, ενώ στο 12% βρίσκεται ο χαμηλός μισθός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 400 ατόμων που είναι άνω των 18 ετών. Ενδεικτικό της απόγνωσης που έχουν περιέλθει οι νέοι, είναι το γεγονός ότι, σε ποσοστό 51%, δεν τους νοιάζει αν η δουλειά που θα βρουν σχετίζεται με τις σπουδές τους.

21/12/2012
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου