Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κύμα ανυπακοής στους δήμους

Γ. Σγουρός, Γ. Καμίνης και Σ. Δανιηλίδης εκφράζουν διαφωνίες για την ένταξη προσωπικού των ΟΤΑ στις λίστες
Γ. Σγουρός, Γ. Καμίνης και Σ. Δανιηλίδης εκφράζουν
 διαφωνίες για την ένταξη προσωπικού των ΟΤΑ στις λίστες
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο οποίος χθες χαρακτήρισε τη διαθεσιμότητα «άδικη και αναποτελεσματική», εκτιμώντας ότι στην ουσία «ανοίγει η κερκόπορτα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα». Επίσης, με ανακοίνωση αντιδρά στο μέτρο και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, τονίζοντας ότι ήδη στις υπηρεσίες της υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.
Καταλήψεις σε δήμους [12/11]
Χθες στο Λεκανοπέδιο ο ένας μετά τον άλλο δήμοι τελούσαν υπό κατάληψη από εργαζόμενους, οι οποίοι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.
Ειδικότερα, στην Αττική, τα γραφεία προσωπικού και πρωτοκόλλων των δήμων -αρμόδια για την αποστολή των καταλόγων με τους υπαλλήλους που
επηρεάζονται από τις νέες διατάξεις- είχαν καταληφθεί από εργαζόμενους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Μάλιστα, από σήμερα στον «χορό» καταλήψεων πρόκειται να μπουν και οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, όπως προανήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ο Γιάννης Μπουτάρης Ο Γιάννης Μπουτάρης
Ταυτόχρονα χθες στο Δήμο Γλυφάδας οι εργαζόμενοι κάρφωσαν ξύλινες τάβλες στην είσοδο του γραφείου προσωπικού, προκειμένου να μην πρωτοκολληθεί κανένα εισερχόμενο έγγραφο και να μη σταλούν στα αρμόδια υπουργεία οι καταστάσεις που έχουν ζητηθεί με ονόματα υπαλλήλων.
Καταλήψεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Θ. Μπαλασόπουλο, υπό κατάληψη τελούν από χθες αρκετά γραφεία προσωπικού των δήμων, όπως των Αιγάλεω, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Βύρωνα, Ν. Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης. Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε και σε άλλους δήμους της περιφέρειας.
Σημειώνεται πάντως ότι στην πλειονότητά τους οι δήμαρχοι δεν προτίθενται να εμποδίσουν τις καταλήψεις, καθώς όπως τονίζουν «δεν υπάρχει περιθώριο για την αποχώρηση ούτε ενός εργαζομένου».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στον Δήμο Αθηναίων η ρύθμιση αυτή αφορά περί τους 100 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως σχολίαζαν συνεργάτες του Γ. Καμίνη, εάν τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα κλείσουν οι οικονομικές υπηρεσίες. Συμπλήρωναν δε ότι από τον δήμο δεν πρόκειται να αποσταλούν στοιχεία εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων.
Στην ίδια κατεύθυνση κι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, ο οποίος υπογράμμισε στο «Εθνος» ότι οι αποχωρήσεις -ακόμα και στην περίπτωση που δεν αφορούν πολλούς δήμους- θα τους οδηγήσουν σε κατάρρευση. «Εαν μπει λουκέτο στους ΟΤΑ, τότε θα μπει λουκέτο και στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργούν από τους δήμους. Ανάλογη στάση τηρούν και άλλοι αιρετοί και μάλιστα «γαλάζιοι», όπως ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ο οποίος, όπως είπε, συντάσσεται με την απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δεν πρόκειται από τις υπηρεσίες του να αποσταλούν στοιχεία εργαζομένων.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ενστάσεις από Μπουτάρη για τα κριτήρια αξιολόγησης
Δεν στέλνει λίστες εργαζομένων του ο Δήμος Θεσσαλονίκης ώστε να προχωρήσει το υπουργείο στην τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα.
Αυτό αποφάσισε χθες, με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος πρότεινε να ακολουθηθεί η «γραμμή» της ΚΕΔΕ.
«Παρόλο που είναι επικίνδυνο για τους εργαζομένους, δεν πρέπει να στείλουμε λίστες. Ετσι κι αλλιώς μας κοροϊδεύουν. Οι μισθοδοτικές καταστάσεις μπορούν να πάνε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και από εκεί να κόψουν τη μισθοδοσία» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως η πίεση πρέπει να ασκηθεί με αυτό τον τρόπο ώστε «να αντιληφθούν και το κράτος και η τρόικα ότι με ήδη ευνουχισμένη την αυτοδιοίκηση, την αποκεφαλίζουν τελείως». Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε διευκρινίσεις επί της επίμαχης διάταξης του πολυνομοσχεδίου και εξέφρασε την απορία του γιατί η μείωση προσωπικού να αφορά μόνο τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ διερωτήθηκε με βάση ποια κριτήρια αξιολόγησης θα γίνει η επιλογή.
Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται πως όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ παρέχεται κάλυψη στους υπαλλήλους του Τμήματος Προσωπικού που δεν θα στείλουν λίστες από πιθανές πειθαρχικές διώξεις με το αιτιολογικό ότι υλοποιούν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συνδικαλιστές του κεντρικού δήμου και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που είχαν καταλάβει συμβολικά από το πρωί το δημαρχιακό μέγαρο, μπήκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και παρενέβησαν στη συζήτηση. Οι ίδιοι αποδοκίμασαν έντονα τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης Β. Καρακωστάνογλου και Π. Δρίτσα, και τον -απόντα- επικεφαλής της Κ. Γκιουλέκα, όταν έγινε αναφορά στις αντιρρήσεις του τελευταίου για επιμέρους διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου