Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Φόβοι για νέο γύρο καταλήψεων και… ντου

Φόβους ακόμα και για αποσταθεροποίηση της χώρας προκαλεί στην κυβέρνηση η πρωτοφανής εικόνα διαδηλωτών να εισβάλλουν στο Πεντάγωνο, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια της πρωτεύουσας, αλλά και η έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε στη συνέχεια έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στο υπουργείο Αμυνας οδήγησαν τελικά όχι μόνο στην σύλληψη συνολικά 12 ατόμων, διαδηλωτών και συνδικαλιστών, οι οποίοι και θα προσαχθούν σήμερα στον εισαγγελέα, αλλά και στην καρατόμηση αρχικά του αξιωματικού της Αστυνομίας που είχε αναλάβει την προστασία του υπουργείου Άμυνας, ενώ έπεται και συνέχεια καθώς έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να αποδοθούν περαιτέρω ευθύνες. 
Οι φόβοι για ένα ενδεχόμενο κύκλο δυναμικών ενεργειών με την μορφή καταλήψεων υπουργείων ενισχύονται από τις εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων συνδικαλιστών που όχι μόνο υποστήριξαν την κίνηση των εργαζομένων στα ναυπηγεία αλλά "απειλούν" με κλιμάκωση των αντιδράσεων. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Ν.Φωτόπουλου όσο και του ίδιου του προέδρου της ΓΣΕΕ του κ.Παναγόπουλου.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ήταν έκδηλη χθες η οργή του Αντώνη Σαμαρά καθώς έβλεπε δύο τόσο νευραλγικά και "συμβολικά" κτήρια όπως το Πεντάγωνο και η ΓΑΔΑ να βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των διαδηλωτών. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εικόνες ντροπής που παραπέμπουν τους πολίτες να μιλούν για διάλυση του κράτους και ζήτησε από τους υπουργούς του να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης όταν στο Πεντάγωνο έφτασαν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ανενόχλητοι ξήλωσαν τα ρολά της κεντρικής εισόδου του υπουργείου και έφτασαν μέχρι την κεντρική πύλη, ενώ η τηλεόραση έδειχνε μόνο δύο αστυνομικούς να προσπαθούν να τους... συνετίσουν! 

Εικοσι λεπτά αργότερα έφτασαν στο σημείο οι δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησαν επεισόδια, ξυλοδαρμοί, δακρυγόνα ακριβώς στην είσοδο του ΓΕΕΘΑ. Το αποκορύφωμα ήταν ότι τους διαδηλωτές κατέβηκε να ηρεμήσει ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με ντουντούκα (!) ενώ και πάλι σε live σύνδεση τα ΜΜΕ έδειχναν τους εργαζόμενους των ναυπηγείων να τον «στολίζουν» κανονικά με εκφράσεις πεζοδρομίου. Τελικά η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και το πεδίο της «μάχης» μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, στην Αλεξάνδρας.

Εκεί συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές και βουλευτές που θέλησαν να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες και πέταξαν πέτρες, ξύλα αλλά και καπνογόνα στην είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Έξω από το κτίριο βρέθηκε τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρεύμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας μπροστά στη ΓΑΔΑ έμεινε κλειστό μέχρι αργά το βράδυ.

Τελικώς 15 από τους συνολικά 106 προσαχθέντες συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι των επεισοδίων στο ΥΕΘΑ και πρόκειται να οδηγηθούν στον αυτόφωρο το πρωί της Παρασκευής.

«Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία και συνδικαλιστικών στελεχών, στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας», καταγγέλει το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και ζητά ν' αφεθούν ελεύθεροι αμέσως όλοι οι συλληφθέντες και να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στα ναυπηγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου