Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΔΕΥΑΠ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ



Κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας, από το Σύλλογο Προσωπικού ΔΕΥΑΠ.
Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πατραϊκό λαό, η Διοίκηση του Συλλόγου Προσωπικού ΔΕΥΑΠ καλεί όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα σε ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για να διατηρηθεί το ΝΕΡΟ ως δημόσιο αγαθό προσιτό για όλους.

Διαβάστε παρακάτω την ανοικτή επιστολή του Συλλόγου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΥΑΠ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΛΑΟ
Συμπολίτες – σες,

             Ο Σύλλογος Προσωπικού της ΔΕΥΑΠ αισθάνεται την ανάγκη, να σας ενημερώσει για τα οριακά επίπεδα λειτουργίας της επιχείρησης. Και προκαταβολικά να
ζητήσει συγνώμη για το ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ σήμερα, γιατί δεν ΦΤΑΝΟΥΝ σε αριθμό, να ανταποκριθούν πλήρως και με ταχύτητα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντί σας.
            Με ειλικρίνεια και στο μέτρο των ευθυνών που μας αναλογούν θέτουμε τον «δάκτυλο επί τω τύπω των ήλων» και ξεκαθαρίζουμε:
          1. Η μετάβαση στο αντιδραστικό – αντιλαϊκό πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης Φούρας (Δήμαρχος) – Μπακαλάρος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ) – Καλογερόπουλος (αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής) έγινε χωρίς καμιά προετοιμασία, σχεδιασμό και προγραμματισμό.
         2. Η διάδοχη διοίκηση Δημαράς (Δήμαρχος) – Κοντοές (Πρόεδρος που ήδη έχει παραιτηθεί) – Καλογερόπουλος (αναβαπτισθείς σε Γενικό Δ/ντή) συνέχισαν την πεπατημένη χωρίς να παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για να βελτιωθεί η ασφυκτική κατάσταση λειτουργίας της επιχείρησης στις νέες συνθήκες.
             Το αποτέλεσμα ήταν να τρέχουμε πίσω από τις ΑΝΑΓΚΕΣ που δημιούργησε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με τα όρια ευθύνης και παρέμβασης της ΔΕΥΑΠ να εκτείνονται από τη Βιομηχανική Περιοχή μέχρι τη Ροδινή και από την Πιτίτσα μέχρι του Μοίρα.
       3. Το περσινό Καλοκαίρι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ υπερέβαλλαν εαυτούς και ανταποκρίθηκαν με συνέπεια, κυρίως το εργατοτεχνικό προσωπικό, για να κερδιθεί η ΜΑΧΗ  ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά και παρατεταμένα προβλήματα ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ στην ευρύτερη περιοχή των πρώην όμορων Δήμων που συνένωσε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και στους οποίους εμφανίζονται τα μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα εξαιτίας του διάτρητου και μη αποτυπωμένου δικτύου ύδρευσης, των προβληματικών γεωτρήσεων και της ανυπαρξίας υποδομών και τεχνικού προσωπικού. Ενάντια στο νεοφιλελεύθερο και χυδαίο επιχείρημα «για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι» οι συνάδελφοί μας υπερασπίστηκαν και με προσωπικό κόστος (οικονομικό, οικογενειακό) τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της επιχείρησης.
       4. Φέτος όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι
             Α) Η επιχείρηση έχει αποδυναμωθεί δραματικά από έμπειρο προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης και «νόμιμων» απολύσεων δεκάδων συναδέλφων
             Β) Παραμένει ουσιαστικά εδώ και μήνες ακυβέρνητη (χωρίς πρόεδρο) με το επίπεδο λειτουργίας της να βρίσκεται στα όρια της διάλυσης με τη συμβολή και εσωτερικών «Δούρειων Ίππων».
            Γ)  Πορεύεται όχι «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» αλλά στο βέβαιο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ. Τα κοράκια της ιδιωτικοποίησης κρώζουν και ετοιμάζονται να μετατρέψουν ένα δημόσιο φυσικό αγαθό σε είδος πολυτελείας, σε νέκταρ για τα παχυλά πορτοφόλια τους
      5. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ δεν ντρέπονται γιατί έχουν μια σταθερή – έστω και κακοπληρωμένη – δουλειά σε συνθήκες διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, καλπάζουσας ανεργίας και εξαθλίωσης. Είναι υπερήφανοι γιατί αποτελούν ΚΕΦΑΛΑΙΟ για την επιχείρηση που στην 22χρονη λειτουργία της έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πατρινών, χωρίς τα τιμολόγιά της να αποτελούν βραχνά για τα νοικοκυριά. «ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ», χωρίς να φταίνε οι ίδιοι γιατί η μνημονιακή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και η κατοχή της χώρας από το Δ΄ ΡΑΪΧ και το Δ.Ν.Τ, οδηγεί σήμερα σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. Θα ντραπούμε όμως ακόμα περισσότερο αν δεν αποτραπεί   το ξεπούλημα της επιχείρησης, που εξασφαλίζει για ΟΛΟΥΣ, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, το φυσικό αγαθό που λέγεται νερό
     6. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ δεν φτάνουν και δεν μπορούν από μόνοι τους να διώξουν τα ΚΟΡΑΚΙΑ της ιδιωτικοποίησης που καραδοκούν. Χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθεί ευρύ ΠΑΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τοπικά και πανελλαδικά για να διατηρηθεί το ΝΕΡΟ ως δημόσιο αγαθό προσιτό για όλους.
       Πρώτο βήμα σε τέτοια κατεύθυνση τοπικά είναι η άμεση και αποφασιστική διεκδίκηση του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι επικεφαλής των τριών εμπλεκομένων Δήμων (Πάτρας, Ερυμάνθειας, Δύμης) οφείλουν άμεσα να συμφωνήσουν και να ξεκινήσουν την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ του φορέα διαχείρισης. Πάνω σ’ αυτό το στόχο έχουν υποχρέωση να πάρουν καθαρή θέση όλα τα πολιτικά κόμματα και όλες οι δημοτικές παρατάξεις ώστε να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις οικοδόμησης του ΠΑΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με συμμετοχή κοινωνικών φορέων, σωματείων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων για να διατηρηθεί το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
     7. Τέλος για τη λειτουργία της επιχείρησης
                      ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
     Α) Να ορισθεί άμεσα πρόεδρος στο Δ.Σ της επιχείρησης, όχι φυσικά κάποιος αποτυχημένος πολιτικός γυρολόγος, αλλά κοινά αποδεκτό πρόσωπο από τις δημοτικές παρατάξεις με ελάχιστο κριτήριο επιλογής την πίστη και τη διάθεση του να υπερασπιστεί  τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης.
     Β) Να βελτιωθεί το επίπεδο υπηρεσιακής λειτουργίας της επιχείρησης με την ανάληψη των ευθυνών που αντιστοιχούν σε κάθε επίπεδο της υπηρεσιακής ιεραρχίας (Γενικός Δ/ντής – προϊστάμενοι υπηρεσιών- υπεύθυνοι γραφείων – απλοί εργαζόμενοι). Και επειδή είναι σοφή η λαϊκή παροιμία «το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι», οι υπηρεσιακές ευθύνες δεν μπορούν να ξεκινάνε από την ουρά, δηλαδή από τους απλούς εργαζόμενους.
     Γ) Να συνταχθεί άμεσα ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
    Δ) Να εξαντληθεί από τη Διοίκηση (πολιτική και υπηρεσιακή) κάθε δυνατότητα πρόσληψης μάχιμου προσωπικού από τη λίστα της προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ που τελεσιδικήσει ή από προγράμματα του ΟΑΕΔ (πλησίον σύνταξης κ.α)
      Συμπολίτες –σες
   Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ δεσμεύονται ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αντοχής τους για να ανταποκριθούν και το φετινό καλοκαίρι στις αυξημένες και πέραν πολλές φορές των δυνατοτήτων τους, υποχρεώσεις απέναντί σας.
   Με την επισήμανση ότι και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ είναι άνθρωποι με τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους (οικογενειάρχες με ανάγκες και υποχρεώσεις), ζητάμε την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ και την στήριξη σας στον αγώνα για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.  
      Με ομόφωνη απόφαση – εντολή Γενικής Συνέλευσης της 19/7/2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡ. ΚΑΡΤΕΡΗΣ                                      ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου