Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη Χαλυβουργία

Η πιο κρίσιμη ημέρα για την τύχη του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο φαίνεται να είναι η σημερινή. Ενώ την περασμένη εβδομάδα η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και η προσπάθεια «να φέρει κοντά» τον ιδιοκτήτη Ν. Μάνεση και τους εργαζομένους στο εργοστάσιο που βρίσκονται στον ένατο μήνα απεργίας δημιούργησε προσδοκίες ότι κάτι καλό θα προκύψει, η χθεσινή ημέρα και όσα συνέβησαν απομάκρυναν το ενδεχόμενο αυτό.
Χθες το πρωί ο κ. Βρούτσης είχε δίωρη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων και μετέφερε τις προτάσεις του στον επιχειρηματία. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η διοίκηση τηρούν σιγήν ιχθύος για το τι περιέχουν αυτές οι προτάσεις. Το γεγονός όμως ότι ο υπουργός ζήτησε διορία έως σήμερα από την εταιρεία για να κάνει την ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού ώστε η τελευταία να μην υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου μαρτυρά πως οι προτάσεις αυτές, από την πλευρά της εταιρείας, δεν θεωρήθηκαν ότι μπορεί να γεφυρώσουν τη διάσταση απόψεων που έχει με το σωματείο των εργαζομένων και όχι με το σύνολο των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σωματείο ζήτησε γραπτή δέσμευση από τη διοίκηση ότι οι 120 απολυμένοι θα επαναπροσληφθούν έστω και σταδιακά, παρότι ο επιχειρηματίας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι παραγγελίες του εργοστασίου δεν μπορούν να συντηρήσουν το εργατικό δυναμικό που είχε η μονάδα πριν από την έναρξη της απεργίας.
Οπως αναφέρουν παράγοντες που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, η οριστική ρήξη είναι αναπόφευκτη αφού το σωματείο δεν υποχωρεί στο αίτημά του για τους απολυμένους, αλλά και η διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί ούτε για μία ώρα ακόμη αφού θεωρεί ότι το σωματείο έχει πάψει εδώ και καιρό να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου