Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Μεταμοσχέυσεις, κάθε βδομάδα και καρδιά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

 


 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Συγγρού 356 Καλλιθέα Τ.Κ. 176 74 Τηλ: 210 94.93.045 Fax: 210 94.93.035


Καλλιθέα, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Μεταμοσχεύσεις, κάθε βδοµάδα και καρδιά!!!

Μετά την απελπιστική περίοδο ανομβρίας που συνοδεύθηκε από κατήφεια και καταβαράθρωση του ηθικού όλου του προσωπικού, ασθενών -υποψηφίων ληπτών- έρχεται την 21η Μαΐου η πρώτη κλήση και μαζί της η άμεση ανταπόκριση και αποδοχή του δότη από μέρους της νεοσυσταθείσης μεταμοσχευτικής ομάδας, μετά την απόφαση του ΔΣ του Κέντρου για το μέλλον των μεταµοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Τύχη έλεγαν οι πολέμιοι του προγράμματος μεταμοσχεύσεων! Για όλους εμάς που γνωρίζουμε τα πράγματα το αποτέλεσμα ήταν σίγουρο. Ο ασθενής πήγε καλά! Νέα κλήση πριν συμπληρωθεί εβδομάδα από την πρώτη και πάλι άμεση ανταπόκριση και αποδοχή του δότη από την υπό νέα διεύθυνση μεταμοσχευτική ομάδα. Ο ασθενής πάλι πήγε καλά και ας έφερε διπλό μηχάνημα για 38 μήνες, έξω από
κάθε διεθνή στατιστική καμπύλη επιβίωσης και επομένως πολύ υψηλού περιεγχειρητικού κινδύνου!

Σύμπτωση αναφωνούσαν οι πολέμιοι! Δεν πέρασαν λίγες μέρες, τρίτη κλήση αυτή τη φορά από την Κύπρο, νησί αποκλεισμένο τα τελευταία χρόνια από τις προτιμήσεις µας. «Για κάποιους δεν επαρκούσε ο χρόνος για να γίνει η λήψη του μοσχεύματος»!!! Και πάλι επιτυχημένο το εγχείρημα, αυτή τη φορά για την σωτηρία 28χρονου που έδινε την δική του μάχη στην Καρδιολογική ΜΕΘ υποστηριζόμενος για μήνες (!) από ενδαορτική αντλία και ινότροπα φάρμακα.

Άρχισαν πλέον και οι πιο δύσπιστοι να συνειδητοποιούν το κοινότοπο, ό,τι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση καθώς ο βομβαρδισμός επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων συνεχίσθηκε μέχρι σήμερα αμείωτος, έτσι ώστε να μετράμε 8 μεταμοσχεύσεις στις τελευταίες 8 εβδομάδες. Επίδοση που, όπως µας ενημερώνουν οι γνωρίζοντες, είναι εφάμιλλη των μεγάλων μεταμοσχευτικών προγραμμάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 4 από τους 8 άρτι μεταμοσχευθέντες ασθενείς υποστηριζόντουσαν από διπλή τεχνητή καρδιά για περισσότερο από 3 χρόνια ο καθένας, γεγονός που δίνει στην επιτυχία του αναγεννημένου προγράμματός µας ξεχωριστή διάσταση καθώς αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!!!

Το ΩΚΚ έλαμψε στο καρδιολογικό στερέωμα, αφ' ενός από την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της σύγχρονης Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, αφ' ετέρου διότι αποτέλεσε κέντρο αναφοράς για πολύ εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.

Στον τομέα των εξειδικευμένων υπηρεσιών προμετωπίδα αποτελεί η αντιμετώπιση της βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας µε τη μηχανική υποστήριξη και κυρίως µε τη μεταμόσχευση καρδιάς, δραστηριότητα που µας διαφοροποιεί από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα της χώρας µας και που καθιστά το ΩΚΚ αναντικατάστατο στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό τομέα που αφορά ασθενείς συνήθως μικρής ηλικίας.

Όλο το προσωπικό του Κέντρου, στηρίζουμε την προσπάθεια της ομάδας μεταμόσχευσης, ώστε να συνεχίσει το ποιοτικό της έργο, µε το ίδιο υψηλό φρόνημα και αυταπάρνηση που έχει επιδείξει έως τώρα.

Δεν πρόκειται όλοι εμείς να επιτρέψουμε στο μέλλον προσπάθειες όπως της προηγούμενης Διοίκησης, που ένα και μόνο στόχο είχαν, τη διάλυση του προγράμματος και την απαξίωση του Κέντρου.

Απευθυνόμαστε δημόσια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου και στον Πρόεδρο του ΕΟΜ κ. Χατζή που είναι και Μέλος του ΔΣ και λέμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τη «μισή απόφαση» που έχουν πάρει, οργανώνοντας πλήρως το τμήμα μεταμοσχεύσεων. Με καταστάσεις LOCUM και «χαϊδεύοντας τα αυτιά» όλων αυτών που άλλα έλεγαν πριν άλλα λένε τώρα και άλλα θα λένε στο μέλλον, δεν γίνεται δουλειά. «Να σταματήσει η υπεργολαβία και τη δουλειά να αναλάβει ο κατάλληλος εργολάβος».

Ευελπιστούμε ότι οι πρόσφατες επιτυχίες θα έχουν αντανάκλαση και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας µας, οι οποίες βλέπουν τους κόπους τους να καρποφορούν, αυξάνοντας έτσι την προσφορά οργάνων.

Για το ΔΣ


          Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας


                      Αλέξης  Διονυσόπουλος                      Νίκος  Κωστόπουλος  


Υ.Γ.: Τη στιγμή αυτή που εκδίδεται το Δελτίο Τύπου είναι εν εξέλιξη η διαδικασία της 9ης μεταμόσχευσης τους 2 τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου