Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Μήπως τα 83.025 είναι πολλά;;;;

Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου

Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με το ποσό των 83.025€ που θα δαπανηθεί για το υποέργο που αναφέρεται στις «Ηλεκτρονικές υποδομές και Μέσα Προώθησης του Τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα».

Ως ενεργός πολίτης αυτής της πόλης θα διαφωνήσω πλήρως με το ύφος της ανακοίνωσης.

Σε μια εποχή που η νεολαία δοκιμάζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ο λαός πεινάει κυριολεκτικά, ακόμα και άδικο να έχουν όσοι σε «προβοκάρουν», δεν προσπαθείς να δικαιολογήσεις ένα τόσο υψηλό ποσό για την διαδικτυακή προβολή του «τελειωμένου», από τις μνημονιακές πολιτικές και τα φορομπηχτικά μέτρα,  «Τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα».

Ειδικά στο θέμα των «Ηλεκτρονικών Υποδομών και Μέσων Προώθησης του Τουρισμού», δεν την ξεγελάς τη νεολαία. Το 90% των νέων σήμερα, «παίζουν τη νέα τεχνολογία στα δάχτυλα» και ουδείς μπορεί να τους «πουλήσει φούμαρα», ότι δήθεν είναι
λογικό ένα τέτοιο κόστος. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ασχολείται (ελλείψει δουλειών) με την κατασκευή blogs, sites και λογαριασμών στα social media.
Αυτός εξάλλου είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος έκφρασης και διαμαρτυρίας τους.

Μπορεί λοιπόν να τους ξεγελάσει κανείς σε ένα τέτοιο θέμα;

Ίσως η «δικαιολογία» να ήταν πιο «εύπεπτη» αν η ανακοίνωση αφορούσε καμία….ασφαλτόστρωση δρόμου!

Με 1000€ (maximum) αγοράζεις domain, template και webhosting και φτιάχνεις δυναμικό site που.....«φυσάει». Επίσης ανοίγεις δωρεάν λογαριασμούς και στήνεις δωρεάν σελίδες στα facebook, twitter, google+ και youtube. Με άλλα 1000€ ένας άνεργος μοντέρ, από τα δοκιμαζόμενα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια (Teletime, κ.λ.π), φτιάχνει τα διαφημιστικά flash videos μιας ολόκληρης χρονιάς. Με άλλα 3000€ ένας άνεργος κομπιουτεράς, γραφίστας ή δημοσιογράφος συντηρεί όλα τα παραπάνω και αναρτά όλες τις ανακοινώσεις, αποφάσεις, δράσεις, κ.λ.π, για έναν ολόκληρο χρόνο. Δηλαδή η όλη δουλειά γίνεται με 5000€.

Και επειδή, λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, πάντα είμαι «Large» με τους άνεργους συναδέλφους, πολλαπλασιάζω επί δύο τα ποσά (από πλευράς κοστολογίου) και τ’ ανεβάζω στα 10.000€ για πληρωθεί και η ασφάλεια τους, για τις εργατοώρες που θα διαθέσουν.

Με τα υπόλοιπα 73.025 κατεβαίνω για.....Δήμαρχος…..(που λέει ο λόγος!!!).

Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, ούτε να πάρω το μέρος των «αρπάγων» της «ΟΝΝΕΔ Α.Ε», αλλά δεν είναι λιγάκι υπερβολικό το ποσό των 83.025€ ρε παιδιά;  Προσλαμβάνατε δύο νέους επιστήμονες για 3 χρόνια με αυτά τα χρήματα. Άσε που αν εκπαιδεύατε (με 1 μήνα ταχύρυθμης εκπαίδευσης) έναν υπάλληλο της περιφέρειας, το ετήσιο κόστος θα μειωνόταν μόλις στα 1000€. Απλά θα αφιέρωνε δύο (2) ώρες το πολύ την ημέρα για να συντηρεί τις σελίδες.

Υ.Γ. Ακόμα και για 3 έτη το κόστος είναι υψηλό. Αν δε αναλάβει τη διαχείριση ένας από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, δεν το συζητώ έχουμε τεράστια εξοικονόμιση. Anyway. Aν βάλει κανείς και το Φ.Π.Α, προσεγγίζεται το ποσό και ίσως με κάποιες άλλες παραμέτρους που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, να δείχνει «λογικό» σε εσάς και σε κάποιους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Το θέμα πάντως δεν είναι εκεί. Αν οι δράσεις αποφέρουν υπεραξία στο Τουριστικό προϊόν και κερδίσει έστω και κάτι η περιοχή, χαλάλι τα χρήματα.

Αποφέρουν όμως τέτοιες δράσεις υπεραξία ή κατευθύνουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ σε λάθος «δρόμους»;

Ρωτάω τώρα εγώ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου