Τα αιτήματά τους, όσον αφορά κυρίως στις εργασιακές σχέσεις, έθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη συνάντηση που είχαν, διάρκειας περίπου τριών ωρών.
Να επανέλθουν οι κατώτεροι μισθοί στα επίπεδα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και να λειτουργήσει ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους, να καταργηθεί η «απαράδεκτη» ρύθμιση για τη μετενέργεια και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επιπλέον, ανέφερε ότι προτάθηκε στον κ. Βενιζέλο η επαναφορά της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, την κατάργηση των οποίων χαρακτήρισε «πρόκληση» και απέδωσε σε «ετσιθελική» επιβολή από την τρόικα και «ιδίως» από το ΔΝΤ.
Ερωτηθείς αν θα υιοθετηθούν οι προτάσεις από τα
πολιτικά κόμματα, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ότι υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τις συλλογικές συμβάσεις και πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο. «Ούτε τα λόγια μάς ικανοποιούν, ούτε τα μορατόριουμ που κάποιοι, όψιμα, ανακάλυψαν», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι «περιμένουμε έργα».
«Εξηγήσαμε ότι η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η δραχμολαγνεία, είτε από συμφέροντα οικονομικά είτε από ιδεολογικά, εντός και εκτός των τειχών, έχουν οδηγήσει στην πλήρη απραξία της ελληνικής οικονομίας και αγοράς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αρχικά δεν μπορούσαν να κινηθούν οι επιχειρήσεις διότι όλα τα «όπλα» τα είχαν οι εργαζόμενοι, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο, κατάσταση την οποία παρομοίασε με «εκκρεμές». Υπογράμμισε, επίσης, ότι ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της εξαίρεσης των δημόσιων επενδύσεων από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος.
Τον κίνδυνο εσωτερικής παύσης πληρωμών αλλά και την επικινδυνότητα όσων μιλούν για δραχμή και «σπέρνουν τον φόβο» με επικίνδυνα αποτελέσματα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Συμφωνία με τα έξι σημεία αναθεώρησης της σύμβασης, διαπιστώνουν στην Ιπποκράτους
«Καταρχήν» συμφωνία και στα έξι σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης, διαπιστώθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με πηγές του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον πρόεδρο της παράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Πέρα από τα έξι σημεία για την αναθεώρηση, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε επιπλέον έξι σημεία, εξειδικεύοντας τις θέσεις του Κινήματος.
Ειδικότερα, μίλησε για μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα του συντελεστή του ΦΠΑ σε εστίαση και αγροτικά εφόδια, διευκόλυνση από τις τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στις επιχειρήσεις για οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ, αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα, αλλαγές στον Τειρεσία «για να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις» και, τέλος, σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης με βάση μια δικαιότερη φορολογική κλίμακα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «ήρθε η ώρα της αλήθειας» τόσο για τους κοινωνικούς εταίρους όσο και τα πολιτικά κόμματα, και πως δεν θα υπάρξει μέλλον αν πάμε σε μια λογική γιατί ψηφίστηκε ο «άλφα» ή ο «βήτα» νόμος, αλλά αντίθετα, ότι θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος για τα προβλήματα.
Επιπλέον, τόνισε ότι η κοινωνική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ εκτίμησε ότι η προκήρυξη των εκλογών (σ.σ.: της 6ης Μαΐου), αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα προεδρεία επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με το δεύτερο σημείο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που αφορά στις εργασιακές σχέσεις.
Newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου