Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΕΡΓΑΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ

Γνωστός κατασκευαστής - εργολάβος - εργολήπτης στην Πάτρα, ξυλοκόπησε άγρια αλλοδαπό εργάτη, επειδή ο δεύτερος ζήτησε χρωστούμενα ημερομίσθια.
Το απίστευτο περιστατικό, που έφτασε με email στο ergasianews, έλαβε χώρα πριν από 2 εβδομάδες, στο γραφείο του κατασκευαστή, όπου ο Πακιστανικής καταγωγής εργάτης προσήλθε για να πληρωθεί, από το αφεντικό του, τα μεροκάματα που του χρωστούσε. Εκεί τον περίμενε ο κατασκευαστής παρέα με άλλο πρόσωπο αγνώστων στοιχείων και
αντί πληρωμής, ο άτυχος Πακιστανός εργάτης, εισέπραξε γροθιές, κλωτσιές και απειλές.
Ο άτυχος αλλοδαπός εργαζόταν στο συγκεκριμένο κατασκευαστή ως εργάτης και αρχικά απασχολείτο στις οικοδομές που κατασκεύαζε ο εργοδότης του, ανασφάλιστος και με μεροκάματο 20€. Η οικοδομική δραστηριότητα (ως γνωστόν) περιήλθε σε ύφεση και τα μεροκάματα στην οικοδομή λιγόστεψαν. Τότε ο κατασκευαστής πρότεινε στον Πακιστανό εργάτη να τον απασχολεί στην βίλα του, να του παρέχει διαμονή, τροφή και 10€ ημερησίως. Ο αλλοδαπός αποδέχθηκε την πρότασή του, αφού είχε απόλυτη ανάγκη την εργασία, καθώς έπρεπε να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του στο Πακιστάν (να σημειωθεί ότι είναι πατέρας 8 παιδιών στο Πακιστάν).
Επί 1 χρόνο περίπου ο αλλοδαπός εργάτης παρείχε τις υπηρεσίες του στην οικία του κατασκευαστή εργοδότη του, από το πρωί μέχρι το βράδυ, δίχως να τον πληρώνει. Κοιμόταν σε μια αποθήκη στον κήπο του σπιτιού και τρεφόταν μια φορά την ημέρα (κάθε βράδυ) με ένα πιάτο φαγητό που του πετούσε ο κατασκευαστής.
Παρά τις συχνές οχλήσεις του προς τον κατασκευαστή, σχετικά με την πληρωμή των ημερομισθίων, δεν λάμβανε συγκεκριμένες απαντήσεις, γεγονός που τον ανάγκασε να έρθει σε επαφή με γνωστό συνδικαλιστή (με τον οποίο το ergasianews βρίσκεται σε επαφή), ώστε να του υποδείξει τρόπους διεκδίκησης των οφειλομένων. Όταν πληροφορήθηκε ο κατασκευαστής το γεγονός αυτό, του πέταξε τα πράγματα στον δρόμο και τον απείλησε ότι θα τον απελάσει (;;;) από τη χώρα διότι ήταν παράνομος. Ο αλλοδαπός δεν πτοήθηκε από τις απειλές και σε επαφή που είχε με τον εργοδότη του, του διαμήνυσε ότι θα απευθυνθεί στο ΙΚΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Μετά τα παραπάνω, ο κατασκευαστής είπε στον αλλοδαπό εργάτη να προσέλθει στα γραφεία του, προκειμένου να του εξοφλήσει όλα τα οφειλόμενα ημερομίσθια. Ο άτυχος εργάτης προσήλθε κανονικά στα γραφεία του κατασκευαστή, όπου εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αντί πληρωμής παρά χρήμα, "εξοφλήθηκε" τα χρωστούμενα σε γροθιές και κλωτσιές. Επί 1 ώρα τον χτυπούσαν ανελέητα και οι δύο, με αποτέλεσμα ο αλλοδαπός να φύγει μισολιπόθυμος από το γραφείο του κατασκευαστή, ο οποίος φρόντισε να τον απείλησε εκ νέου ότι αν μιλήσει για το περιστατικό σε κανέναν, θα βρεθεί την άλλη μέρα στο Πακιστάν.
Μετά το περιστατικό ο άτυχος εργάτης εξαφανίσθηκε και δεν έδωσε σημάδια ζωής. Οι προσπάθειες αναζήτησής του από τον συνδικαλιστή απέβησαν άκαρπες, μέχρι την ημέρα που κάποιος συμπατριώτης του επικοινώνησε με το συνδικαλιστή και τον ενημέρωσε ότι ο Αχμέτ βρίσκεται στην Αθήνα, σε σπίτι συμπατριωτών του και είναι τρομοκρατημένος πολύ. Μάλιστα ο συμπατριώτης του Αχμέτ ενημέρωσε το συνδικαλιστή ότι κάποια στιγμή, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί του. Όπως του είπε «τώρα, που έχετε εκλογές στην Ελλάδα, ο Αχμέτ φοβάται να βγει έξω γιατί η αστυνομία θα τον συλλάβει και θα τον στείλει στο Πακιστάν».
Το ERGASIANEWS βρίσκεται σε επαφή με τον συνδικαλιστή που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα και θα σας ενημερώνει για κάθε νέα εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου