Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες υποψήφιοι όλων των κομμάτων ζητούν την ψήφο μας και υπόσχονται (μεταξύ άλλων)ότι αν τους ψηφίσουμε θα…. «πατάξουν» την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή,θα «καταπολεμήσουν» την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Μια έρευνα του ERGASIANEWS στο Νομό Αχαΐας έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτικών γραφείων των υποψηφίων, σχεδόν όλων των κομμάτων, απασχολεί εργαζόμενους, κυρίως νεαρής ηλικίας, για διάφορες εργασίες (τηλεφωνήματα, μοίρασμα φυλλαδίων, σταύρωμα ψηφοδελτίων, διοργάνωση ομιλιών, συλλογή στοιχείων επικοινωνίας και αιτημάτων πολιτών, κ.λ.π), χωρίς να τους έχουν ασφαλισμένους και δίχως να εφαρμόζουν γι’ αυτούς τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία (αμοιβές,ωράρια, κ.λ.π).
Αφορμή για την έρευνά μας στάθηκε πρόσφατη καταγγελία εργαζόμενης, που εργαζόταν σε πολιτικό γραφείο υποψηφίου Βουλευτή, μεγάλου κόμματος, σύμφωνα με την οποία της οφείλονταν αρκετοί μισθοί και ένσημα.
Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το δικό μας οδοιπορικό σε γραφεία υποψηφίων. Επισκεφθήκαμε 11 γραφεία υποψηφίων, σχεδόν όλων των κομμάτων, που διεκδικούν την ψήφο μας και μιλήσαμε συνολικά με 19 ανθρώπους που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα γραφεία αυτά. Επίσης μιλήσαμε με 12νεαρούς και νεαρές που μοίραζαν φυλλάδια στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας. Σε όλες τις περιπτώσεις παρουσιαστήκαμε ως άνεργοι ψηφοφόροι των πολιτευτών και κάναμε φιλική «κουβεντούλα» με τους (ανυποψίαστους) συναδέλφους,που προσέφεραν υπηρεσίες για συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία.
Τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά. Δεν χρειάστηκε καν να συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα, από τα δεκάδες προεκλογικά πολιτικά γραφεία, που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια την προεκλογική περίοδο.
· Το 57,89% των εργαζομένων με τους οποίους συνομιλήσαμε, μέσα στα πολιτικά γραφεία των διεκδικούντων την ψήφο μας υποψηφίων, μας δήλωσαν ότι εργάζονται ανασφάλιστοι με ημερομίσθιο από 15 – 25€ημερησίως.
· Το 84,21% (16 άτομα) των εργαζομένων μας δήλωσαν ότι απασχολούνται για πάνω από 13 ώρες ημερησίως χωρίς καμία προσαύξηση υπερωριακής απασχόλησης.
· Το 26,31% (5 άτομα) των εργαζομένων μας δήλωσαν ότι προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες, προσμένοντας την εκλογή ή την επανεκλογή (ανάλογα με την περίπτωση) του υποψηφίου, μήπως και τους προσλάβει μόνιμα στο πολιτικό του γραφείο.
· Το 100% (12 στα 12) των νεαρών παιδιών που μοίραζαν φυλλάδια στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας, ήταν ανασφάλιστα και αμείβονταν με 2,5 έως 3€ την ώρα.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα για να κατανοήσετε καλύτερα το μέγεθος της υποκρισίας:
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ
11
13 ώρες ημερησίως
5
12
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ
57,89%
84,21%
26,31%
100%
ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ή ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ
15 έως 25 €/ημέρα
Το 100% των πολιτικών γραφείων δεν δίδει προσαύξηση για τις υπερωρίες
2,5 έως 3€/ώρα
Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επεξεργάζονται δήθεν ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται άμεσα με τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, τη διακίνηση και εκμετάλλευση αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, καθώς και άλλα αδικήματα.
Εμείς ως ERGASIANEWS θα τους λέγαμε να συμπεριλάβουν στο επιχειρησιακό τους «σχέδιο» και τα πολιτικά γραφεία, πριν τις εκλογές, ώστε ν’αποκαλυφθεί και επισήμως η υποκρισία όλων εκείνων που σήμερα ζητούν την ψήφο μας.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε και πίνακα με ποσοστά, με εκείνα τα κόμματα, των οποίων οι υποψήφιοι παραβιάζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία την περίοδο των εκλογών.
Επίσης ενημερώνουμε ότι έχουμε δεχθεί καταγγελία από αλλοδαπή εργαζόμενη, που απασχολείται σε σπίτι υποψηφίου, η οποία είναι εργάζεται δίχως ασφάλεια και είναι απλήρωτη επί μήνες.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ θα δημοσιευθεί και η συγκεκριμένη καταγγελία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου