Μπροστά σε μεγάλες μειώσεις μισθών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 40% βρίσκονται πλέον οι υπάλληλοι των συνεταιριστικών οργανώσεων –όσοι τουλάχιστον από αυτούς εξακολουθούν να πληρώνονται…- μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΣΕΓΟ για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης.
Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη 4 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας αποφάσισε να επιμείνει στην καταγγελία της σύμβασης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και να μην συναινέσει στην υπογραφή καινούργιας. Κάτι που σημαίνει ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τις 14 Μαΐου (ημερομηνία –τελεσίγραφο για την υπογραφή νέων συμβάσεων που ορίζει ο νέος νόμος 4046/2012) οι μισθοί των εργαζομένων του συνεταιριστικού χώρου θα «προσαρμοστούν» (δηλαδή θα μειωθούν) από την… επομένη κιόλας στα επίπεδα που ορίζει η νέα «κουρεμένη» κατά 22% Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ). Δεδομένου ότι οι ονομαστικοί μισθοί των
συνεταιριστικών υπαλλήλων κυμαίνονται σήμερα κατά μέσο όρο 20% πάνω από την προηγούμενη (προ «κουρέματος») ΕΣΣΕ, η αυτόματη «αναπροσαρμογή» ισοδυναμεί με απώλειες της τάξης του 40%. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη η ΠΑΣΕΓΕΣ οργάνωσε ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου η νομική της σύμβουλος, Άννα Μητροπούλου ενημέρωσε προέδρους και διευθυντές ΕΑΣ και ΑΣΟ απ’ όλη τη χώρα σχετικά με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4046/2012. Καλεσμένη στην ημερίδα ήταν και αντιπροσωπεία της ΟΣΕΓΟ η οποία εμμένει στην υπογραφή νέας σύμβασης στα επίπεδα της προηγούμενης, κάτι που βέβαια δεν συζητά καν η «απέναντι» πλευρά. Αντιθέτως, η ΠΑΣΕΓΕΣ διαμήνυσε στους εργαζόμενους για άλλη μια φορά να φέρουν πρόταση με μειώσεις μισθών η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως βάση διαπραγμάτευσης.
Πάντως, και σε αυτό το θέμα το μέτωπο που έχει διαμορφωθεί στη Μεσογείων πόρρω απέχει από το να χαρακτηρισθεί αρραγές. Αν και η πλειοψηφία συμφωνεί ότι το «κούρεμα» μισθών είναι αναπόφευκτο με βάση τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά, μια ομάδα στελεχών και επικεφαλής Ενώσεων πιστεύουν ότι ακόμα και αν δεν υπογραφεί τελικά νέα κλαδική σύμβαση, οι –λίγοι- εύρωστοι συνεταιρισμοί θα πρέπει να δώσουν το «καλό παράδειγμα» και να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα ή να μειώσουν σε μικρό μόνο ποσοστό τους μισθούς των εργαζομένων τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περιθώρια για την εξεύρεση της -όποιας -«χρυσής τομής» μεταξύ συνεταιριστών και εργαζομένων είναι πλέον ασφυκτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου