Η μία μετά την άλλη επιχείρηση στον Έβρο εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία,
μειώνοντας ώρες και μισθούς στους εργαζόμενους.Αυξάνεται διαρκώς ο ρυθμός
εφαρμογής των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας στον Έβρο, καθώς από τη μία, οι
εργοδότες, ο ένας μετά τον άλλον, υιοθετούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας και
από την άλλη, οι εργαζόμενοι, μην έχοντας άλλη επιλογή, τις αποδέχονται.
Η οικονομική ύφεση αλλάζει το «χάρτη» της απασχόλησης και της ασφάλισης με την επικράτηση των «ευέλικτων» συμβάσεων και χαμηλότερων μισθών σε βάρος της «ακριβότερης» πλήρους απασχόλησης και τη διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τα
αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου του
ΙΚΑ και το ΣΔΟΕ, στο πρώτο δίμηνο του 2012:Η οικονομική ύφεση αλλάζει το «χάρτη» της απασχόλησης και της ασφάλισης με την επικράτηση των «ευέλικτων» συμβάσεων και χαμηλότερων μισθών σε βάρος της «ακριβότερης» πλήρους απασχόλησης και τη διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τα
*Οι προσλήψεις εργαζομένων μειώθηκαν κατά 26% (-11.323 θέσεις εργασίας) και για πρώτη φορά οι ευέλικτες συμβάσεις για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία ήταν περισσότερες (το 51,61%) από τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό. Σε σύνολο 67.323 νέων προσλήψεων, οι 34.746 ήταν με «ευέλικτες» συμβάσεις (26.076 για μερική απασχόληση και 8.670 για εκ περιτροπής εργασία) και μόνον οι 32.577 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν μειωμένες κατά 59% (-47.355 θέσεις).
*Οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκαν, με στόχο τη μείωση του κόστους, κατά 42% έως και 149% φτάνοντας, συνολικά, τις 16.309 από 11.331 πέρυσι και 2.300 το 2010. Σε σύγκριση με το 2010, η αύξηση φτάνει στο 324% για τη μερική απασχόληση με συμφωνία του εργαζομένου και στο 1.372% έως +6.940% για την εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία και μονομερή απόφαση του εργοδότη, αντίστοιχα.
*Οι ανασφάλιστοι απασχολούμενοι, όπως προέκυψε από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 3.138 επιχειρήσεις, έφτασαν στο 33,3% (εντοπίστηκαν 3.104 ανασφάλιστοι σε σύνολο 9.319 απασχολουμένων) από 27,71% (2.729 ήταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα σε σύνολο 9.847 που είχαν ελεγχθεί).
Το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών που απασχολούνται ήταν 42,7% (από 35,6% πέρυσι) και των Ελλήνων 29,6% (από 24,5%). «Ζούγκλα» στον Έβρο Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης, σημειώνει πως η εκ περιτροπής εργασία είναι η χειρότερη μορφή καταπίεσης των εργαζομένων.
«Είναι ένα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών που το χρησιμοποιούν και στην περιοχή μας κατά κόρον, προκειμένου να αναγκάζουν εκβιαστικά τους εργαζόμενους να υπογράφουν λιγότερες ώρες εργασίας, για ψίχουλα. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι ατομικές συμβάσεις, που αποτελούν μία διαπραγμάτευση, στην οποία πάντα το πάνω χέρι έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράψουν, γιατί έχουν ανάγκη το μεροκάματο».
Η εκ περιτροπής εργασίας εφαρμόζεται σε πολλές επιχειρήσεις του νομού εδώ και μήνες, ενώ συνεχώς στο «χορό» μπαίνουν κι άλλοι εργοδότες, οι οποίοι υπόσχονται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μειώνοντας όμως τα ωράρια των εργαζομένων και τους μισθούς κατακόρυφα. Για ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις, το Εργατικό κέντρο Έβρου ενημερώνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θεωρούν, πλέον, χρέος τους να ενημερώσουν τον πρόεδρο Απόστολο Γκιγκούδη.
Η εκ περιτροπής εργασία έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ στην πλειονότητά τους οι εργοδότες εξαντλούν το 9μηνο, στο οποίο επιτρέπεται η ισχύς της εν λόγω σύμβασης. Ωστόσο, και μετά το πέρας του 9μήνου, οι εργαζόμενοι καλούνται είτε να ανανεώσουν τη συμφωνία τους στην εκ περιτροπής εργασία, ίσως με δυσμενέστες συνθήκες, είτε να προχωρήσουν στην υπογραφή ατομικής σύμβασης. Σύμφωνα με τον κ. Γκιγκούδη, άλλη μία «πληγή» στα εργασιακά του Έβρου είναι και η ανασφάλιστη εργασία, η οποία επίσης καλά κρατεί. «Θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε, τουλάχιστον, να εξαλειφθεί η ανασφάλιστη εργασία, που είναι ακόμη μία χείριστη μορφή εκμετάλλευσης του εργαζόμενου».
Κική ΗπειρώτουΓΝΩΜΗ ΘΡΑΚΗΣ
28/3/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου