Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σάλος στη Γαλλία με την ΙΚΕΑ

Σάλος στη Γαλλία με την ΙΚΕΑΣάλο έχουν προκαλέσει στη γαλλική κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις για τις «ασφαλίτικες» μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο διεθνής κολοσσός των «προκάτ» επίπλων ΙΚΕΑ για να συγκεντρώνει παρανόμως απόρρητα προσωπικά δεδομένα για μέλη του προσωπικού της, αλλά και πελάτες της! Μια πρακτική που στη Γαλλία αποκαλείται flicage, από την λέξη flic, που σημαίνει «μπάτσος»...

Στις χθεσινές αποκαλύψεις ότι η γαλλική θυγατρική της ΙΚΕΑ πλήρωνε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να μαζεύει στοιχεία για εργαζομένους της, ιδιαίτερα συνδικαλιστές, ήρθαν σήμερα να προστεθούν μαρτυρίες ότι ανώτερα στελέχη της εταιρείας δεχόντουσαν πιέσεις για να διατηρούν φακέλους για τους υφισταμένους τους, περιλαμβανομένων και πρόχειρων ψυχολογικών «προφίλ» τους! Φακέλους στους οποίους περιλαμβάνονταν επίσης, εκτός από το ποινικό μητρώο των «υπόπτων», ακόμη και απόρρητα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Η ΙΚΕΑ France
προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις διατάσσοντας εσωτερική έρευνα, αλλά γεγονός παραμένει ότι δέκα γάλλοι εργαζόμενοί της κατέθεσαν μήνυση εναντίον της, κατηγορώντας την ότι κατασκοπεύει συστηματικά υπάλληλους και πελάτες της εδώ και τουλάχιστον εννέα χρονια. Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων και οικιακών ειδών αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι απέκτησε τους αστυνομικούς φακέλους 200 υπάλληλων του «λαδώνοντας», από το 2003 μέχρι σήμερα, αξιωματούχους των γαλλικών αστυνομικών αρχών.

Την υπόθεση έφερε στο φως η εβδομαδιαία εφημερίδα «Le Canard Enchaîné», η οποία δημοσίευσε χθες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρονται ότι αντάλλαξαν η διοίκηση του γαλλικού παρακλαδιού των IΚΕΑ και μια ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας. Η εφημερίδα, η οποία δεν αποκάλυψε με ποιον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή της αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγραψε πως η επιχείρηση επεδίωξε να αποκτήσει τους φακέλους, τα ποινικά μητρώα και τις επαφές με πολιτικές οργανώσεις πολυάριθμων εργαζομένων της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδικαλιστικού ηγέτη και ενός πελάτη της εταιρείας που είχε εμπλακεί σε αντιδικία με αυτήν.

«Οι ερωτήσεις της ΙΚΕΑ αφορούσαν σε σχεδόν 200 υπάλληλους τους», σημειώνει η εφημερίδα στο άρθρο της, προσθέτοντας πως
«η διοίκηση της εταιρείας πρόσφερε 80 ευρώ για κάθε φάκελο εργαζομένου».
Καλώντας να διεξαχθεί έρευνα από την αστυνομία για το θέμα, ο δικηγόρος των υπαλλήλων, Γιασέν Γιακουτί, τόνισε ότι
«η μήνυση υποβλήθηκε σε δικαστήριο στις Βερσαλλίες, κοντά στο Παρίσι».
Η διοίκηση των ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει τις κατηγορίες αυτές «πολύ σοβαρά», προσθέτοντας πως άρχισε έρευνα με τη βοήθεια ανεξάρτητων συμβούλων, επισημαίνοντας πως «ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής είναι ανάμεσα στις πιο ισχυρές αξίες του ομίλου και αποδοκιμάζουμε έντονα οποιαδήποτε ενέργεια η οποία το αμφισβητεί αυτό».


Ενα βιβλίο με τίτλο «Sanningen om Ikea» (Η Αλήθεια για την ΙΚΕΑ) που κυκλοφόρησε το 2010 από τον Σουηδό Γιόχαν Στάνεμπο, παρουσίαζε τη διοίκηση της εταιρείας ως «ρατσιστική και δεσποτική», χαρακτηρίζοντας τις μεθόδους παρακολούθησης των υπάλληλων της ως «εφάμιλλες της γερμανικής Στάζι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου