Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Νέα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων!

Ξεκινά το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης»
Από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας ανακοινώνεται ότι ξεκινάει η υλοποίηση του Προγράμματος «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 20-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ».
Η άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας στις προκλήσεις που θέτει η αγορά εργασίας εκδηλώνεται με την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, των οποίων το αντικείμενο της εργασίας διαφοροποιείται διαρκώς, εξαιτίας των διαρθρωτικών αλλαγών και των ανακατατάξεων που επέρχονται σε πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας έχουν στόχο:
• Τη βελτίωση των
προϋποθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων και πρακτικών,
• Την αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων,
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» σχεδίασε το Πρόγραμμα «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 20-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης» (Πρόσκληση Γ’).
Μέσω του Προγράμματος χρηματοδοτούνται οι:
• Συμβουλευτικές Υπηρεσίες που αφορούν σε θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού κ.α.
• Δράσεις για την κατάρτιση/επανακατάρτιση του προσωπικού που θα υλοποιηθούν από τα Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης
Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).
Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα, από τις επιχειρήσεις – υποβλήθηκαν 827 αιτήσεις – ο αρχικός προϋπολογισμός του, αυξήθηκε από 20.000.000€ σε 73.700.000€, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους να επωφεληθούν του προγράμματος.
Άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις και έμμεσα ωφελούμενοι είναι 18.000 εργαζόμενοι, είτε πλήρους απασχόλησης, είτε σε «εκ περιτροπής» εργασία, είτε σε μερική απασχόληση.
Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων προχώρησε στην τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, όσον αφορά τον τρόπο και τα δικαιολογητικά πληρωμής των επιχειρήσεων (δικαιούχων). Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής των επιχειρήσεων εναλλακτικά χωρίς έκδοση εγγυητικής επιστολής προκαταβολής, αλλά με αντίστοιχη υλοποίηση φυσικού αντικειμένου και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησής του από το ΕΙΕΑΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου