Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πιθανή η μηνιαία παράταση της προθεσμίας για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 20 ή 30 ημερών σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην καταληκτική προθεσμία για την ένταξη των φορολογουμένων στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Και αυτό γιατί σε πολλές εφορίες εκδηλώθηκε έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η εγκύκλιος εφαρμογής της ρύθμισης εστάλη την προτελευταία ημέρα της εκπνοής της προθεσμίας. Δηλαδή ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά για 2 μόνο ημέρες. Η εγκύκλιος στάλθηκε χθες στις εφορίες και τα τελωνεία, ενώ η σχετική προθεσμία εκπνέει σήμερα.

Με e-mail, η ΓΓΠΣ ενημέρωσε όσους έχουν
ληξιπρόθεσμα ότι μπορούν έως αύριο να υποβάλουν αίτηση στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές και να τα ρυθμίσουν σε 24 δόσεις ή και παραπάνω αν υπάρχει πιστοποιημένη οικονομική αδυναμία.
Την οικονομική αδυναμία θα πιστοποιήσουν οι φορολογούμενοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που καθορίστηκαν ως εξής:

- Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών.
- Τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και τελευταία οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
- Όλες οι περιοδικές και προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και των οποίων η προθεσμία υποβολής έχει λήξη έναν μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης.
- Η τελευταία δήλωση Ε9.
- Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία τις τελευταίες δύο χρήσεις.
- Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.
- Δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν βαριά ασθένεια ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Υπάρχει πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουν υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων, ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.
Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Εφόσον ζητείται καταβολή της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε περισσότερες από 24 δόσεις, θα πρέπει να αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής στο αρχικό μέγιστο διάστημα των 24 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου