Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Γαλλία: Αποζημίωση σε εργαζομένη που απολύθηκε λόγω σχολίων στο Facebook κατά του εργοδότη της

Γαλλία: Αποζημίωση σε εργαζομένη που απολύθηκε λόγω σχολίων στο Facebook κατά του εργοδότη της Ενδιαφέρουσα απόφαση εξέδωσε δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Γαλλίας, το οποίο δικαίωσε ραδιοφωνική παραγωγό που απολύθηκε λόγω προσβλητικών σχολίων που ανάρτησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook κατά του εργοδότη της.

Τον Αύγουστο του 2009, η Romain Dupre ανάρτησε το εξής σχόλιο στο wall του προσωπικού της προφίλ: «Σε όλη τη διοίκηση (της επιχείρησης), δεν είστε παρά αργόσχολοι, χωρίς επαγγελματισμό». Το σχόλιο ήταν ορατό μόνο μεταξύ λίγων φίλων και συναδέλφων, ωστόσο της κόστισε τη θέση εργασίας της, καθώς κάποιος εξ αυτών ενημέρωσε τους εργοδότες της ενάγουσας. Η Dupre αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ισχυριζόμενη ότι
οι εργοδότες της διέκοψαν τη σύμβαση εργασίας καταχρηστικά, δηλαδή χωρίς σπουδαίο λόγο. Τον Ιούλιο του 2010 το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τάχθηκε με την εργοδοτική πλευρά, κρίνοντας ότι όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στα κοινωνικά δίκτυα, ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει δημοσίως τον εργοδότη του. Συνεπώς, σύμφωνα με την απόφαση, η μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας που είχε προσυμφωνηθεί προφορικά, δικαιολογούνταν λόγω των προσβολών που διατύπωσε η ενάγουσα.
Τρία χρόνια μετά, ωστόσο, οι ισορροπίες άλλαξαν, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ενάγουσα, έκρινε πρόσφατα την απόλυση παράνομη και επιδίκασε μάλιστα χρηματική ικανοποίηση 17.160 ευρώ στην εργαζομένη, για θετική ζημία και διαφυγόντα κέρδη. «Τυχόν επιτιμητικά ή προσβλητικά σχόλια ενός εργαζομένου προς τον προϊστάμενό του δεν συνιστούν από μόνα τους γεγονός ανυπέρβλητο, που εμποδίζει την συνέχιση της συνεργασίας με τους ίδιους όρους, εφόσον δεν υπάρχει κάποια πιο σοβαρή ενέργεια», ανέφερε η απόφαση του Εφετείου.
Η πλευρά της ενάγουσας δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση, που είναι η πρώτη υπέρ της πλευράς του εργαζομένου σε σειρά παρόμοιων υποθέσεων. «Το διακύβευμα εν προκειμένω ήταν η απάντηση στο εξής ερώτημα: μπορεί ο εργοδότης να λάβει μέτρα κατά του εργαζομένου, αν ο τελευταίος εκφραστεί άσχημα εναντίον του σε ένα κλειστό κύκλο και η προσβολή φτάσει με κάποιον τρόπο στον εργοδότη; Δίνοντας αρνητική απάντηση το Εφετείιο σεβάστηκε όχι μόνο την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και την ελευθερία σε προσωπική και οικογενειακή ζωή», τόνισε ο δικηγόρος της Dupre.
Παρά το ενδιαφέρον της η απόφαση δεν φαίνεται ότι θα έχει σπουδαίο αντίκτυπο στην αλλαγή της νομολογίας των γαλλικών δικαστηρίων, ώστε τυχόν προσβλητικά σχόλια εργαζομένων στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον εργοδοτών να είναι στο εξής χωρίς επιπτώσεις για τη θέση εργασίας τους. «Προφανώς όλοι οι δικηγόροι που υπερασπίζονται παρόμοιες υποθέσεις θα μνημονεύουν την υπόθεση της Dupre και την κρίση του Εφετείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε δύο μήνες φερ’ ειπείν δεν θα έρθει ένα άλλο δικαστήριο να δικαιώσει τον εργοδότη» σχολίασε ο δικηγόρος της, θυμίζοντας ότι το εφετείο δικαίωσε την Dupre κυρίως επειδή η κριτική έγινε σε κλειστό κύκλο. Άλλοι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι τα πράγματα είναι ακόμη ασαφή στη διεθνή νομολογία, όταν εμπλέκονται τα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου