Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ντροπή με τις "αποδοχές" εργαζομένων στα νοσοκομεία


Σε εξευτελιστικά επίπεδα έχουν φτάσει οι "αποδοχές" των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου και οι κρατήσεις που έγιναν για τις απολαβές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οδήγησαν σε μηδενικές ή και αρνητικές εξοφλήσεις πολλούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η κατάσταση αγγίζει πλέον τα όρια του γελοίου. Οι εργαζόμενοι με δεκαετίες προϋπηρεσίας περιφέρουν τα εκκαθαριστικά Ιανουαρίου, τα οποία εμφανίζουν πληρωτέα ποσά της τάξης των 10 ευρώ, των 20 ή και 25 ευρώ!

Το πρόβλημα αφορά κυρίως εργαζόμενους υποχρεωτικής ή δημόσιας εκπαίδευσης, με προϋπηρεσία κάτω από τα 25 έτη και οι οποίοι είχαν την 'ατυχία' να πάρουν κάποιο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πολλοί από αυτούς, έλαβαν ακόμη και αρνητικό εκκαθαριστικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να πληρωθούν για την εργασία τους το μήνα που διανύουμε, καλούνται να πληρώσουν!

Πέραν του γελοίου, η υπόθεση αυτή οδηγεί και σε κοινωνικά δράματα: Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, εξοφλήθηκαν με 10 έως 55 ευρώ εργαζόμενοι από την επαρχία, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο στην Αθήνα, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε άλλη πόλη...

Ορισμένοι από αυτούς, καλούνται να ζήσουν με 100 ή 200 ευρώ το μήνα έως και τον Απρίλιο.

Αδυναμία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός' κ. Ηλίας Σιώρας δημοσιοποίησε κατάλογο των υπηρεσιών του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον οποίο:

'Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το μήνα Φεβρουάριο του 2012, με αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2011, μειώθηκαν οι αποδοχές σε 34 υπαλλήλους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα κράτησης των μηνιαίων δόσεων των δανείων αυτών για το διάστημα των τριών μηνών'!

Οι μηνιαίες δόσεις των δανείων των εργαζομένων - κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό υποχρεωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης – κυμαίνεται από 124 έως 787 ευρώ και οι μισθοί τους από 850 έως 1.350 ευρώ καθαρά το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου