Ρεβεγιόν αλλαγής του χρόνου στο Corfu Palace, έξω από το κτίριο του ξενοδοχείου θα κάνουν ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα του σωματείου τους ως αντίδραση τις απολύσεις από την επιχείρηση.Αυτό ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πελάης, προανήγγειλε στάση εργασίας για το βράδυ του Σαββάτου 31/12 από τις 7 έως τις 11 το βράδυ και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο.
Ο Σύνδεσμος, παρουσία δεκάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων χθες στην αίθουσα του Μον Ρεπό, κατέθεσε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο κείμενα συμπαράστασης τα οποία, μάλιστα, με μικρές τροποποιήσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Απειλή Δήμου προς τις «άτακτες» επιχειρήσεις
Στο πρώτο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζεται η σαφής απειλή προς τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (και όχι μόνο) που έχουν αφήσει απλήρωτο το προσωπικό τους, ότι θα απόσχει από κάθε είδους συνεργασία μαζί τους μέχρι να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα στους εργαζομένους τους. Επίσης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας καταδικάζει την αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά αρκετών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων να καθυστερούν την καταβολή δεδουλευμένων και επιδομάτων στους εργαζόμενούς τους. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάζεται μεγάλη κερδοφορία από μεγάλες πληρότητες ή και αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, χαρακτηριστικά τα οποία παρουσιάζονται σε όλες σχεδόν τις ξενοδοχειακές μονάδες που οφείλουν δεδουλευμένα».
Δήμος κατά των απολύσεων
Σε δεύτερο ψήφισμα το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στα ξενοδοχεία Corfu Palace και Marbella που απέλυσαν τις προηγούμενες εβδομάδες συνολικά 9 άτομα, υπογραμμίζονται τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας εκφράζει την αποδοκιμασία του για τις απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες του σωματείου τους. Οι απολύσεις που αναγγέλθηκαν στις συνδικαλιστικές δράσεις του σωματείου τους για να προλάβουν ενδεχόμενη εκλογή υποψηφίων στο Δ.Σ. του σωματείου, είναι ενέργεια προκλητική σε βάρος των εργαζομένων και του σωματείου και δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις. Η άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί μέρος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Κάθε εμπόδιο στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων υπονομεύει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι απολύσεις αυτές, ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε μία περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων εργαζομένων – εργοδοτών που ήδη έχουν πυροδοτήσει οι αντεργατικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας καλεί τις επιχειρήσεις που απέλυσαν υποψήφιους των εκλογών του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να ανακαλέσουν άμεσα τις απολύσεις και να συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης που προκαλούν με τις απολύσεις. Καλεί επίσης το Υπουργείο Απασχόλησης και τη Δικαιοσύνη, να πάρουν αυστηρά μέτρα για την ακύρωση των απολύσεων και τη διασφάλιση των δημοκρατικών συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι θέσεις των παρατάξεων
Ο αντιδήμαρχος Τάκης Καρύδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε από τις επιχειρήσεις να ανακαλέσουν τις απολύσεις και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει αυστηρά μέτρα για να εμποδίζει τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές», τόνισε προσθέτοντας ότι είναι αντισυμβατική και παράνομη η συμπεριφορά επιχειρήσεων να μην πληρώνουν τις νόμιμες αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων τους.
Ο Αλέκος Αυλωνίτης ζήτησε γενίκευση των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μία εποχή που τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες, δέχονται μεγάλη επίθεση λόγω της οικονομικής κατάστασης και της κρίσης. Δήλωσε ότι συμφωνεί με το γενικό περιεχόμενο με τα δύο ψηφίσματα, ωστόσο, ζήτησε να τεθεί ένα γενικό πλαίσιο για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και το συνδικαλισμό και να προστεθούν σημεία που να αναφέρονται και στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που έθεσε το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η Μερόπη Υδραίου από την πλευρά της, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μπει μία γενική παράγραφος, ωστόσο, θεώρησε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υπόθεση των απολύσεων στα δύο ξενοδοχεία αφού ο κλάδος στην Κέρκυρα αποτελεί το μεγαλύτερο κλάδο εργαζομένων σε ένα νησί που η οικονομία του βασίζεται στον τουρισμό.
Ο Στ. Σαμοΐλης τόνισε: «Προσπαθούν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και στα λιμάνια να εφαρμόσουν ειδικές ζώνες εργαζομένων στα πρότυπα χωρών που δεν είχαν την καπιταλιστική ανάπτυξη που είχε η Ελλάδα. Η εφαρμογή των πολιτικών αυτών θα είναι οδυνηρή για τους Έλληνες εργαζόμενους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου