Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η εισφοροδιαφυγή κοστίζει στο ΙΚΑ 12,7 δισ. ευρώ

Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ επισημαίνει στην επιστολή της πως οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή και την εισφοροαποφυγή αγγίζουν το ποσό των 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αλλα 6,7 δισ. υπολογίζει Τη στιγμή που το ασφαλιστικό και τα αδιέξοδά του επανέρχονται στο τραπέζι του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, οι εργαζόμενοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέσμη μέτρων.
Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ κοστίζει στο ΙΚΑ η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων των εργαζομένων στο Ιδρυμα. Τη στιγμή που το ασφαλιστικό και τα αδιέξοδά του επανέρχονται στο τραπέζι του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, οι εργαζόμενοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέσμη μέτρων για την
πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αναγκαστική είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, που στερούν από το ΙΚΑ σε μια κρίσιμη συγκυρία πολύτιμους πόρους ισάξιους με τον προϋπολογισμό ενός ολόκληρου έτους για το Ταμείο.
Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ επισημαίνει στην επιστολή της πως οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή και την εισφοροαποφυγή αγγίζουν το ποσό των 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αλλα 6,7 δισ. υπολογίζει η Ομοσπονδία πως "χάνονται" από την αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Στην οικονομική αιμορραγία του Ταμείου οι εργαζόμενοι προσθέτουν και την έκρηξη της ανεργίας, υποστηρίζοντας πως κάθε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από εισφορές ήταν το 2011 λιγότερα κατά 1,1 δισ. ευρώ.
"Η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και η διασφάλιση αξιοπρεπών παροχών για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δοκιμάζονται σκληρά υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με περικοπές και αυξήσεις των ορίων ηλικίας", επισημαίνει η Ομοσπονδία υπογραμμίζοντας ότι "έως σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία συντονισμένη δράση ώστε να "χτυπηθούν" παθογένειες που επί χρόνια στερούν τα Ταμεία και πρωτίστως το ΙΚΑ από έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ".
Γι' αυτό και προτείνονται δραστικά μέτρα, όπως "Τειρεσίας", προσωποκράτηση και λουκέτα, για τους μεγαλοοφειλέτες. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα για την άντληση των διαφυγόντων εσόδων, δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Χατζόπουλος, σημειώνοντας ότι "μόνο έτσι θα διασφαλιστούν οι παροχές και θα αποκατασταθούν αδικίες που έχουν γίνει μέσω των γνωστών περικοπών".
Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 9 ΜΕΤΡΑ
Μαύρη λίστα «Τειρεσία» και για εισφοροφυγάδες
Τα βασικά μέτρα που προτείνει η Ομοσπονδία είναι:
1. Μαύρη λίστα τύπου "Τειρεσίας" για όσους χρωστούν εισφορές. Το ΑΦΜ των υπευθύνων να "μαυρίζει" και να εντοπίζονται όσοι πτωχεύουν επιχειρήσεις και ανοίγουν νέες απαλλαγμένες από οφειλές. Oσοι δεν έχουν ακίνητα να καταβάλλουν ως εγγύηση ασφαλιστικές εισφορές ενός εξαμήνου.
2. Προσωποκράτηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κατάσχεση ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων για τους μεγαλοοφειλέτες. Παροχή πρόσβασης - ενημέρωσης και κατάσχεσης ακόμη και άυλων τίτλων (μετοχών, ομολόγων κ.ά.).
3. Αμεση διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ με το "TAXIS" του υπουργείου Οικονομικών για διασταυρώσεις στοιχείων.
4. "Λουκέτο" σε... επιρρεπείς επιχειρήσεις που υπερβαίνουν ένα ύψος οριοθετημένης οφειλής και δεν τη ρυθμίζουν.
5. Στοχευμένοι έλεγχοι σε 24ωρη βάση "ύποπτων" επιχειρήσεων από όλους τους υπαλλήλους του ΙΚΑ, με μηνιαίο μπόνους 500 ευρώ εφόσον εισπραχθούν τουλάχιστον 15.000.000.
6. Μείωση διάρκειας ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας σε 4 μήνες για όσους δεν οφείλουν και σε 1 μήνα για όσους έχουν μπει σε ρύθμιση.
7. Μείωση ασφαλίστρων με "αντίβαρα" εισφορές που δεν θα επιβαρύνουν το κόστος εργασίας από τη μείωση των εσόδων.
8. Κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας και μηνιαία υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
9. Υποχρεωτική πληρωμή του συνόλου της οφειλής από όσους υποβάλλουν ενστάσεις.
Γιάννης Φώσκολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου