Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

32.946 νέες ευκαιρίες στα αποκαΐδια της κρίσης

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση απασχόλησης σε επιμέρους τομείς όπως οι μεικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες (9%). Αυτό αποτυπώνεται και σε παραδοσιακά αγροτικές κοινωνίες όπως στη Θράκη όπου το 25,7
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση απασχόλησης σε
επιμέρους τομείς όπως οι μεικτές γεωργοκτηνοτροφικές
 δραστηριότητες (9%). Αυτό αποτυπώνεται και
 σε παραδοσιακά αγροτικές κοινωνίες όπως στη Θράκη
όπου το 25,7% της οικονομίας στρέφεται στον γεωργικό τομέα.
Επιστροφή στο χωράφι... Η οικονομική κρίση, η ανεργία και το λουκέτο στις επιχειρήσεις οδηγούν χιλιάδες άτομα στον αγροτικό τομέα και τις καλλιέργειες είτε ως μια πρόσκαιρη λύση ανάγκης είτε ως επαγγελματική επιλογή διαβλέποντας ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια.
Σε πολλά χωριά οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις δέχονται ξανά σπορά, τα κτήματα της οικογένειας περνούν σε νεότερα χέρια και ο παλιός οικογενειακός κλήρος αποτελεί και πάλι σανίδα σωτηρίας...
Η στροφή προς την αγροτική παραγωγή ξεκίνησε το 2008 και γίνεται συνεχώς πιο ορατή όσο εντείνεται η κρίση.
Ενώ η "επίσημη" ανεργία πλήτει πάνω απο 900.000 άτομα και η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι
ο αριθμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, στο διάστημα της τριετίας 2008-2010, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ στον αγροτικό τομέα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και μάλιστα στο εντυπωσιακό ποσοστό 6,3%. Σε απόλυτους αριθμούς, η αύξηση της απασχόλησης αντιστοιχεί σε 32.946 νέες θέσεις εργασίας.
Το ίδιο διάστημα η ανεργία στις κατασκευές φτάνει το 22,66%, στην μεταποίηση το 14,75%, στο εμπόριο το 4,1% και στον τουρισμό το 3,3%. Ουσιαστικά, στον αγροτικό τομέα φαίνεται ότι αναπληρώθηκαν οι θέσεις εργασίας που είχαν χαθεί την περίοδο 2005-8.
40% αυξήθηκαν από το 2008 και οι μισθωτοί απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα.
40% αυξήθηκαν από το 2008 και οι μισθωτοί απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα.
Στον αγροτικό τομέα απασχολούνται 550.000 άτομα -το 12,44% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας- οι περισσότεροι εργαζόμενοι, αμέσως μετά το εμπόριο. "Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας, πολλοί νέοι επιστρέφουν από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα στα χωριά, κοντά στις οικογένειές τους στο χωράφι.
Μοναδική λύσηΑλλοι έχασαν την εργασία τους και άλλοι μετά τις σπουδές διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική για δουλειά και δεν έχουν άλλη λύση, λέει ο γεωπόνος Κώστας Παπαδόπουλος, υποδιευθυντής στην Ενωση Συνεταιρισμών Βέροιας.
"Επί 15 χρόνια η καλλιέργεια γινόταν μόνο από τους παππούδες. Τώρα αρκετοί ενδιαφέρονται και για το πρόγραμμα που προσφέρει δημόσια γη σε ακτήμονες. Επίσης για πρώτη φορά βλέπουμε να σχηματίζονται συνεργεία από Ελληνες που πηγαίνουν για κλάδεμα ή για δουλειές που έκαναν μόνοι αλλοδαποί". Ανάλογη κατάσταση ισχύει και στις γειτονικές περιοχές όπου παραδοσιακά όλοι διέθεταν ένα μικρό αγρόκτημα και το καλλιεργούσαν τις δεκαετίες του '80 και του '90. "Τώρα αυτό αναβιώνει, αν και οι τιμές π.χ. των οπωροκηπευτικών δεν αποδίδουν. Οι άνθρωποι έφυγαν για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, και τώρα επιστρέφουν διότι δεν έχουν άλλη επιλογή".
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στην κατηγορία των μισθωτών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, κατά 40%, αν και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό συνεχίζουν να αποτελούν τη δεσπόζουσα κατάσταση στον τομέα της γεωργίας.
ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΕΩΡΓΟΙ
Καλλιεργούνται πάλι παρατημένες εκτάσεις
"Σε αρκετά χωριά, όπως στον κάμπο της Μεσσήνης, βλέπουμε ανθρώπους που επέστρεψαν από αστικά κέντρα και βρίσκουν καταφύγιο εκεί όπου έχουν έστω μία βάση, μια κληρονομιά από τους γονείς τους", λέει ο κ. Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.
Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στα Ιωάννινα, όπως λέει ο γεωπόνος της Ενωσης, Βασίλης Θεοδωράκης: "Καλλιεργούνται εκτάσεις που είχαν εγκαταληφθεί και αφεθεί στην τύχη τους. Τώρα ξαναζωντανεύουν από ανθρώπους που είχαν αφήσει τη γεωργία και εργάζονταν ως υπάλληλοι. Αλλοι είναι παιδιά αγροτών που επιστρέφουν και συνεχίζουν στα οικογενειακά κτήματα, ενώ μερικοί μεγαλώνουν τις εκτάσεις τους καθώς έπεσαν τα ενοίκια".
Πωλήσεις
Η αύξηση της αγροτικής απασχόλησης φαίνεται και από την αύξηση κατά 30% στις πωλήσεις των εταιρειών με πολλαπλασιαστικό υλικό, τα γεωργικά φάρμακα και τα λιπάσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σημαντικότερη αύξηση της απασχόλησης παρατηρείται στη μεσαία κατηγορία ηλικιών (45-64 ετών), ωστόσο στις Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (+52,5%) και της Κρήτης (+31,9%) η απασχόληση στη νεότερη ηλικιακή ομάδα (15-44 ετών) αυξήθηκε κατά 52,5% και 31,9% αντιστοίχως.
"Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι αισιόδοξοι νέοι ενδιαφέρονται να ενεργοποιηθούν στα χωριά τους. Το βλέπουμε π.χ. στις Αρχάνες, τον Αγιο Θωμά, το Αρκαλοχώρι ή τις Δάφνες. Αν και είμαστε τουριστική περιοχή, υπάρχει η τάση για καλύτερη οργάνωση των καλλιεργειών και την περιποίηση των αγροτεμαχίων που καθένας διαθέτει", λέει ο κ. Γιάννης Χαλκιαδάκης διευθυντής στην Ενωση Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου