Σελίδες

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εμφύλιος στις παραγωγικές τάξεις - Εμποροι και βιοτέχνες κατηγορούν τους βιομηχάνους σαν... συνεργάτες της τρόικας!

Στην πίεση δύο μυλόπετρων, των παραγωγικών τάξεων από τη μία και των βουλευτών του ΠαΣοΚ από την άλλη, βρέθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Η Βουλή έγινε ταυτόχρονα θέατρο και ενός ιδιότυπου εμφυλίου μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων επιτέθηκαν με ασυνήθιστη δριμύτητα κατά των απόντων βιομηχάνων. Ο ΣΕΒ, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί, απέφυγε να παραστεί, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, ενώ αυτό εκτιμήθηκε από τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις ως ένοχη στάση.

Η ΓΣΕΕ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ...Ηχηρή αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες για υπόγειες επικοινωνίες των βιομηχάνων με την τρόικα, οι οποίες συνδέθηκαν με τις ρυθμίσεις του άρθρου 37 του νομοσχεδίου, που
καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Πρώτος επετέθη στους βιομηχάνους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι με διάφορους τρόπους πηγαίνουν και καταδίδουν τη χώρα στην τρόικα.

«Δεν μου επιτρέπεται από αυτό το βήμα να πω ποιοι, με ομολογημένη διάθεση να κόψουν τις συλλογικές συμβάσεις, πήγαν στην τρόικα. Είναι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι που το εξαγώγιμο προϊόν τους είναι αμφίβολης ποιότητας», παρατήρησε δηλητηριωδώς ο κ. Παναγόπουλος, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι μεγάλη τράπεζα, που θέλει να συγχωνευθεί, έφυγε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και έγινε μέλος στον Σύνδεσμο Εταιρειών Λιανικής Πώλησης για να μην δεσμεύεται από τις συμβάσεις.

Οταν αποχώρησε από το βήμα, παρατηρώντας ότι δεν είχε τον χρόνο να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των βουλευτών, εισέπραξε τη φαρμακερή για την κυβέρνηση παρατήρηση της προέδρου της Επιτροπής κυρίας Βάσως Παπανδρέου: «Μία άλλη φορά, στο επόμενο νομοσχέδιο, που θα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις!».

...Η ΓΣΕΒΕΕ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ...Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως ότι το νομοσχέδιο είναι γέννημα υπόγειων συνεννοήσεων της τρόικας με οργανωτικούς φορείς βιομηχανίας. «Το λέω με θλίψη, ότι όσοι θέλουν να προωθήσουν συντεχνιακές θέσεις το κάνουν επισκεπτόμενοι στελέχη της τρόικας. Είναι τα γνωστά και ισχυρά λόμπι συμφερόντων και κάποιων σκληρών ιδεολογικών απόψεων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ασημακόπουλος, προειδοποιώντας ότι με τις ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας η χώρα μπαίνει βαθιά στο τούνελ της ύφεσης.

«Οσα λάθη και αν έγιναν με τις κλαδικές συμβάσεις στο παρελθόν, θα τα διορθώσουμε μόνοι μας. Μην παρεμβαίνετε στην εθνική συλλογική σύμβαση. Θα καταστραφούμε όλοι!», υπογράμμισε με αγωνία ο κ. Ασημακόπουλος. Οταν προκλήθηκε από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ να κατονομάσει «τους κουκουλοφόρους της βιομηχανίας», ο κ. Ασημακόπουλος αντέτεινε: «Δεν ξέρετε ποιοι ζητούν ζώνες με μηδενική φορολογία και ελευθεριότητα στους μισθούς; Δεν ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται ένα ξενοδοχείο αν δεν πάρει το 80% του προσωπικού του από εισαγόμενους εργαζομένους με μισθούς των 300 ευρώ; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν λόμπι συμφερόντων που θέλουν εξαθλίωση της ελληνικής αγοράς για να αγοράσουν μπιτ παρά; Οτι θέλουν ύφεση και πιστεύουν σε μία ?δημιουργική? καταστροφή;».

...ΚΑΙ Η ΕΣΕΕ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗΟ,τι δεν κατονόμασε ο κ. Ασημακόπουλος το έκανε με απρόσμενη ακρίβεια ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης που τον διαδέχθηκε στο βήμα. «Αυτοί που θέλουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι αυτοί που αν ήταν εδώ, όπως ο ΣΕΒ, θα ζητούσαν δημοψήφισμα για το άρθρο 37. Αν ήταν ο ΣΕΤΕ θα ζητούσε συμβάσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων, κατά προτίμηση από Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία», είπε ο κ. Κορκίδης, ζητώντας και αυτός με τη σειρά του να αφεθούν οι κοινωνικοί εταίροι ελεύθεροι να αποφασίσουν μόνοι τους για τις συλλογικές συμβάσεις που θα υπογράψουν.

«Θα δημιουργήσουμε 800 χιλιάδες συμβάσεις, όσες είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μην κάνετε το λάθος να μειώσετε τους μισθούς, ούτε στον δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να σας ζητήσω να σταματήσετε αυτόν τον χείμαρρο, να σπέρνει η τρόικα αντικοινωνικά μέτρα για να θερίσει η χώρα μας κοινωνικές εκρήξεις», τόνισε με εμφανή αγωνία απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Κορκίδης.

Το πολυνομοσχέδιο προβληματίζει τους βουλευτές του ΠαΣοΚ
Στο πολιτικό πεδίο αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το πολυνομοσχέδιο και δηλώνουν ότι θα συναρτήσουν την τελική στάση τους από τις αλλαγές που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Η πρώην υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη παρεμβαίνοντας στη συζήτηση υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 37 θα οδηγήσουν σε βίαιη περικοπή των μισθών των εργαζομένων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της ύφεσης μέχρι και 6% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει μείωση της μισθολογικής δαπάνης μέχρι 13,5 δισ. ευρώ. Πρότεινε, μάλιστα, αντί των ρυθμίσεων του άρθρου 37 να δοθεί δυνατότητα σύναψης ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και με ενώσεις προσώπων. Προβληματισμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν τελικά δηλώνουν και οι βουλευτές κυρία Τόνια Αντωνίου και κ. Κ. Καρτάλης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο «φτωχολόγιο».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ανοιχτός σε αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις δεν θα ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος. Αφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την πρόβλεψη καταβολής επιδομάτων στο Δημόσιο σε όσους κατέχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα, καθώς και ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις για τους ανάπηρους και τους πολύτεκνους. Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του, σύμφωνα με την οποία η εφεδρεία στο Δημόσιο δεν υιοθετήθηκε για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που αποφέρει, αλλά «την ανάγκη να προσκομίσουμε την απόδειξη ότι κάτι κινείται στη δημόσια διοίκηση, ότι κάτι αλλάζει διαρθρωτικά, ότι αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού».

Αναφερόμενος στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι «το επίμαχο άρθρο 37 έχει συμφωνηθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να τοποθετηθούν όχι στο όνομα των πιο σίγουρων και διασφαλισμένων εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά στο όνομα της νέας γενιάς, των ανέργων, οι οποίοι φοβούνται μήπως μείνουν μόνα και αβοήθητα θύματα της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου