Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Έλεγχοι για εργατικά ατυχήματα σε ΔΕΗ-ΟΤΕ



Πηγή:www.capital.gr
Ελέγχους στους εργολάβους που αναλαμβάνουν έργα μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, προανήγγειλε ο υφυπουργός εργασίας Ι. Κουτσούκος.
«Οι έλεγχοι, προγραμματισμένοι και έκτακτοι, σε χώρους και εργασίες της ΔΕΗ Α.Ε. και σε συνεργεία τόσο της εταιρείας όσο και των εργολάβων της, θα συνεχιστούν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία», διαβεβαιώνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, Νίκου Τσούκαλη, Θανάση Λεβέντη και Γρηγόρη Ψαριανού για «ελλιπή μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων στη ΔΕΗ».

Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Κουτσούκος,
 «βρίσκεται σε εξέλιξη για όλο το 2011, ειδικό πρόγραμμα ελέγχων στους εργολάβους, με έμφαση σε όσους αναλαμβάνουν έργα μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ» και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν στο τέλος του έτους.
Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι δύο εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ο ένας που εργαζόταν ως οδηγός στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας (μεταλλεία Πτολεμαΐδος) έχασε τη ζωή του, ενώ ο άλλος που εργαζόταν στον υποσταθμό ΙΙΙ της ΔΕΗ στην Πάτρα υπέστη σοβαρά εγκαύματα.
Οι βουλευτές επικαλούνται καταγγελίες των εργαζομένων ότι «η παραχώρηση του έργου της ΔΕΗ σε εργολάβους, δημιούργησε εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας καθόσον δεν τηρούνται οι όροι και οι συνθήκες ασφάλειας της εργασίας από τους εργολάβους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ».
Πάντως ο κ. Κουτσούκος έχει διαβιβάσει στη Βουλή στοιχεία για την ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ για θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και τις εν εξελίξει εργολαβίες στην Κοζάνη, τα Γρεβενά και το Αμύνταιο Φλώρινας, για τα πρόστιμα και τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί. Για το θανατηφόρο ατύχημα όμως στα ορυχεία Πτολεμαΐδας, όπως τονίζει, ο έλεγχος είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για το σοβαρό όμως ατύχημα στην Πάτρα, ο κ. Κουτσούκος ενημερώνει ότι κλιμάκιο Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας μετέβη άμεσα στον τόπο του ατυχήματος για αυτοψία και έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη ενώ το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων έχει ήδη καλέσει τη ΔΕΗ ΑΕ σε παροχή γραπτών εξηγήσεων για τις παραλείψεις (έλλειψη συντονισμού των συνεργείων της) που διαπιστώθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών και συνέβαλαν στο ατύχημα, ώστε να ακολουθήσει τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Μετά τη συλλογή όλων των απαραίτητων μαρτυριών και στοιχείων, θα συνταχθεί έκθεση για τα αίτια του ατυχήματος, η οποία θα αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την περαιτέρω ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου