Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: Γνωστό Κομμωτήριο Πλαστογράφησε την Υπογραφή της Υπαλλήλου του



Γνωστό Κομμωτήριο στην Πάτρα πλαστογράφησε, σε κείμενο ατομικής σύμβασης εργασίας που κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας, την υπογραφή της υπαλλήλου του κομμώτριας, προκειμένου να της τροποποιήσει προς το δυσμενέστερο του όρους εργασίας.
Την υπόθεση φέρνει στο φώς της δημοσιότητας το γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος της περιοχής μας κ. Δ. Καραγεωργόπουλος, στον οποίο απευθύνθηκε η εργαζόμενη.
Η εργαζόμενη, που απασχολείται από το Δεκέμβριο του 2009 στο συγκεκριμένο κομμωτήριο, αρχικώς είχε συνάψει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους. Όταν παρήλθε το έτος απασχόλησής της, ο εργοδότης εξακολουθούσε να την απασχολεί επί τετραμήνου στην επιχείρηση, δίχως να έχει προκύψει ανανέωση της προηγούμενης σύμβασης εργασίας. Αυτό νομικά σημαίνει ότι αυτοδικαίως η
σύμβαση ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε σύμβαση αορίστου χρόνου, με όλες τις οικονομικές και νομικές συνέπειες. Η απασχόληση της υπαλλήλου συνεχίστηκε κανονικά μέχρι τις 26.8.2011, όπου η υπάλληλος πήγε στο ΙΚΑ για να πάρει αντίγραφο των ενσήμων της. Εκεί διαπίστωσε ότι τα μηναιία της ένσημα είχαν μειωθεί αισθητά και ότι ο εργοδότης δεν δήλωνε τις παραγματικές ημέρες και ώρες απασχόλησης. Μάλιστα από βαρέα τα ένσημά της είχαν "μετατραπεί" σε απλά, δίχως να έχει υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση από τον εργοδότη της προς τούτο.
Αμέσως η εργαζόμενη προσέφυγε στο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πατρών και ζήτησε αντίγραφα των συμβάσεων που είχαν κατατεθεί από τον εργοδότη. Εκεί, προς μεγάλη της έκπληξη, διαπίστωσε ότι ο εργοδότης, από τον Απρίλιο του 2011, είχε καταθέσει τροποποιημένο κείμενο ατομικής σύμβασης ορισμένου χρόνου, το οποίο έφερε πλαστογραφημένη υπογραφή της εργαζόμενης.
Τότε η εργαζόμενη απευθύνθηκε στον εργοδότη ζητώντας εξηγήσεις για την αντισυμβατική συμπεριφορά του. Αντί εξηγήσεων δέχθηκε εξώδικο από τον εργοδότη, ο οποίος δήλωνε "αποδεχόταν" την λύση της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εργαζόμενης. Όμως, η εργαζόμενη ουδέποτε δήλωσε ότι αποχωρεί οικειοθελώς από την επιχείρηση (κομμωτήριο) και ουδέποτε ανέφερε ότι "λύνει" τη σύμβαση εργασίας.
Η υπόθεση αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι η πρώτη φορά που εργοδότης πλαστογραφεί υπογραφή εργαζόμενου στην περιοχή μας.
Σε επικοινωνία που είχε το ERGASIANEWS με το γνωστό Πατρινό συνδικαλιστή και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ κ. Δ. Καραγεωργόπουλο, ο οποίος μας είπε ότι: "Η περίπτωση αυτή θα λάβει αστικές και ποινικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι θα έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση πλαστογραφίας εις βάρος μιας νέας εργαζόμενης. Η συναδέλφισσα εργαζόταν στο συγκεκριμένο κομμωτήριο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και καθημερινά απασχολείτο επί 10 και 11 ώρες. Μάλιστα δεν είχε λάβει ποτέ την κανονική της άδεια και δεν της είχε χορηγηθεί ποτέ επίδομα αδείας. Ο "καλοπληρωτής" εργοδότης, ενώ την απασχολούσε σε συνθήκες "γαλέρας", την πλήρωνε μόλις 350€ το μήνα και την δήλωνε ως 4ωρη ημερήσια απασχόληση, με εργασία 3 ημερών την εβδομάδα. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και η συναδέλφισσα εργαζόταν ως "σκλάβα" σε καθημερινή βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμωτήριο ήταν η πρώτη επιχείρηση στην οποία εργαζόταν η συναδέλφισσα και η εμπειρία αυτή θα την στιγματίσει για όλο τον επόμενο εργασιακό της βίο. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να αφήσουμε τον εν λόγω εργοδότη να δρα ανεξέλεγκτα, ενώ πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν δυσβάσταχτες οικονομικές και νομικές συνέπειες!!!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου