Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και τους εργαζομένους ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης προέβλεψε ποσοστό πραγματικής ανεργίας (μαζί με τους αέργους και τους υποαπασχολούμενους) στο 26% στα τέλη του 2012 (και στατιστικό ποσοστό ανεργίας στο 21%).
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 1.250.000 εργαζόμενοι θα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Κάτι που, εκτός από τα οικογενειακά δράματα (σ.σ. ήδη 80.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη), αναμένεται να προκαλέσει και τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Στα 5 δισ. των μειωμένων εσόδων φέτος από τα ασφαλιστικά ταμεία (καθήλωση των ασφαλίστρων λόγω ανεργίας και μείωση των αποδοχών), η ΓΣΕΕ αναμένει νέα μείωση κατά
6 δισ. ευρώ. Κάτι που οδηγεί σε νέα μέτρα περιορισμού των συντάξεων τον επόμενο χρόνο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για ηγεσία που υπολείπεται των ιστορικών στιγμών που περνάει η χώρα και (η οποία) δεν αναπτύσσει τις αναγκαίες πολιτικές για την έξοδο από την κρίση.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άτολμη και την ηγεσία της Ευρώπης, καθώς «αδυνατεί να αντιμετωπίσει την τεράστια κρίση χρέους...». Μάλιστα σε μια στιγμή, στην ημερίδα της ΓΣΕΕ για την παρουσίαση της Εκθεσης για την Ελληνική Οικονομία, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι, «δυστυχώς, δεν έχουμε διαπραγματευτή τον Γκάιτνερ (υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος πρότεινε στο Ecofin στην Πολωνία -16 και 17 Σεπτεμβρίου 2011- την πιστωτική επέκταση ως μέσο για την έξοδο από την κρίση), αλλά η χώρα διαπραγματεύεται με το φάντασμα της Βαϊμάρης (την πληθωριστική έκρηξη κατά τον Μεσοπόλεμο, απότοκη και της κρίσης του 1929, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την άνοδο των ναζιστών στη Γερμανία).
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της ΓΣΕΕ ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε ένα σχέδιο με τίτλο το «τελευταίο καταφύγιο απασχόλησης», όπου θα υπάρχει παρέμβαση με κοινοτικά, εθνικά (κρατικά) και κοινωνικά κονδύλια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πρόταση Ν. Χριστοδουλάκη
* Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ν. Χριστοδουλάκη για το ευρωομόλογο. Το οποίο απορρίπτουν οι χώρες του (οικονομικού) Βορρά, εφόσον αυτό σταθμίζεται -κρατική συμμετοχή- με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας-μέλους (2% του Ευρωπαϊκού η Ελλάδα). Και αυτό γιατί έτσι θα μετακυλιστεί το χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αντιπρότεινε η στάθμιση να γίνει με το χρέος, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της Ελλάδας να ανέλθει στο 4,25%. Ετσι δεν θα φύγουν τα χρήματα από τον Βορρά υπέρ της περιφέρειας, αλλά θα δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας έναντι των αγορών...
Η παρέμβαση του κ. Χριστοδουλάκη επικεντρώθηκε στην ύφεση και ενόσω δεν περνάει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κανένας στόχος δεν θα επιτευχθεί, παρατήρησε. Σημείωσε ιδιαίτερα την κατάρρευση των εσόδων, τα οποία κινούνται (λίγο) κάτω από τα επίπεδα της προ των μέτρων, αύξησης των φόρων, περιόδου. (Σ.σ.: Ωστόσο, και πέραν της ύφεσης, τα έσοδα υποχωρούν λόγω της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών, της άδικης κατανομής των βαρών και του φοβου χρεοκοπίας, κάτι που οδηγεί τους πολίτες στη διακράτηση πόρων για κάθε ανάγκη...) Κατέληξε δε λέγοντας «να στοιχηθούμε όλοι πίσω από την αδήριτη ανάγκη να βγούμε από την ύφεση.
* Ο Γ. Δραγασάκης (ΣΥΝ) ανέφερε ότι η ύφεση δημιουργεί δευτερογενείς κρίσεις και κάλεσε σε μια πολυμερή διάσκεψη για τη διαγραφή των χρεών. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, που το 1953 πέτυχε διαγραφή χρέους στο 62% (σ.σ. προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο Ανατολικό μπλοκ εν μέσω Ψυχρού Πολέμου). Σημείωσε πάντως ότι από την κρίση της οικονομίας (2008) περάσαμε στην κρίση της πολιτικής (μη αντίθεση στα μέτρα) και την όξυνση των εθνικών και ταξικών αντιθέσεων.
* Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Ν. Φίλιππας επισήμανε ότι κατά την περίοδο του υψηλού δανεισμού χάθηκε ένα μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα προβλήματα, αλλά όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα (σ.σ. αλλά οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα έκδοσης χρήματος και διαθέτουν έναν ετοιμοπόλεμο, παγκόσμιο στρατό). *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου