Σελίδες

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τέλος στους Ρουμάνους εργαζόμενους βάζει η Ισπανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη τον περιορισμό της πρόσβασης Ρουμάνων εργαζομένων στην ισπανική αγορά εργασίας ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης Laszlo Andor ανέφερε ότι «λάβαμε την απόφαση αυτή λόγω της πολύ συγκεκριμένης κατάστασης της απασχόλησης στην Ισπανία».
Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή κατανοεί το λόγο για τον οποίο στη δεδομένη χρονική στιγμή – λόγω της δραματικής κατάστασης της απασχόλησης και του πολύ σύνθετου οικονομικού περιβάλλοντος – οι ισπανικές αρχές επιθυμούν τον περιορισμό της πλήρους ελεύθερης κυκλοφορίας».
Ο κ. Andor αναφέρει επίσης
μεταξύ άλλων ότι «εξακολουθώ να ενθαρρύνω την Ισπανία να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας της και να βελτιώσει τις δυνατότητες απασχόλησης για τους νέους», προσθέτοντας ότι «καλώ, επίσης, να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των δυνατοτήτων απασχόλησης στη Ρουμανία».
Και οι δύο χώρες, συμπληρώνει, «πρέπει να αξιοποιήσουν καλύτερα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε σταθερότερη βάση».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτοί οι προσωρινοί περιορισμοί εγκρίνονται λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ισπανία.
Η χώρα, αναφέρεται, «αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές της αγοράς εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ (21% τον Ιούνιο του 2011 έναντι 9,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ και 9,9% στην ευρωζώνη) και χαμηλό ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης (ανάπτυξη μόνο 0,3% του ΑΕγχΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 0,8% της ΕΕ και της ευρωζώνης)».
Από την ανάλυση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι οι Ρουμάνοι υπήκοοι που ζουν στην Ισπανία πλήττονται πολύ έντονα από την ανεργία, σε ποσοστό 30%.
Ωστόσο, όπως προστίθεται, «γενικά, η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων είχε θετικό οικονομικό αντίκτυπο σε ευρωπαϊκή κλίμακα και παρήγαγε οικονομική μεγέθυνση στις χώρες υποδοχής».
Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των ροών πληθυσμών την περίοδο 2004-2009 στο ΑΕγχΠ της ΕΕ των 15 ήταν περίπου 0,9% επιπλέον.
Αναφέρεται, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με την απόφασή της, ενώ κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα, εντός δύο εργάσιμων εβδομάδων, να ζητήσει από το Συμβούλιο να τροποποιήσει ή να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την αναστολή του δικαίου της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου