Σελίδες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Μάχη για οποιαδήποτε δουλειά


Βροχή πέφτουν τα βιογραφικά στην αγορά εργασίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μειώνεται η ανεργία ή πως έστω οι υποψήφιοι καταφέρνουν να πάρουν τη θέση που επιθυμούν.
Οι εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού γνωρίζουν μεγάλες δόξες, την ώρα που στην αγορά επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα.
Οι περισσότεροι πολίτες απλώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους όχι για αυτό που έχουν σπουδάσει ή θέλουν να κάνουν μα για οποιαδήποτε δουλειά θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα σχετικά ικανοποιητικό εισόδημα.
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν
εναγωνίως για μία οποιαδήποτε δουλειά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα kariera.gr, που επικαλείται το ρεπορτάζ της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", μέσα στο τελευταίο επτάμηνο και το αντίστοιχο του 2010, έχουν μειωθεί οι θέσεις εργασίας κατά περίπου 7%.
Στον αντίποδα, τα βιογραφικά έχουν αυξηθεί κατά 21%. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, πως πέρσι μία κενή θέση υπήρχε για περίπου 20 μέρες, ενώ τώρα μόλις για 12.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας skywalker.gr, για κάθε θέση εργασίας υποβάλλονται από 11 έως και 500 βιογραφικά, αύξηση σχεδόν 30% συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
Αβεβαιότητα επικρατεί και στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι περισσότερες να κρατούν με νύχια και δόντια το υπάρχον προσωπικό και να αποφεύγουν τις προσλήψεις. Το οποίο φυσικά και εξηγείται εύκολα, αφού δεν ξέρουν ποιο θα είναι το τοπίο μέσα στους επόμενους μήνες.
Χάνονται οι ευκαιρίες μέρα με τη μέρα
Πιο σαφή εικόνα για την αγορά τη δίνουν οι ίδιες οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξεύρεσης εργασίας.
Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο της Manpower, εδώ και καιρό παρατηρείται ένα παράδοξο στην Ελλάδα.
"Οι απαιτήσεις μίας θέσης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έχει αλλάξει ο τρόπος δουλειάς και οι εργαζόμενοι δεν έχουν εκπαιδευτεί από τις επιχειρήσεις. Έτσι, παράλληλα με τους ανέργους που ολοένα αυξάνονται, υπάρχουν και οι εργοδότες που δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα άτομα, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες τους", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πράγματι, άλλα στοιχεία αποκαλύπτουν πως σε επίπεδο ενεργών στελεχών, οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 20%-25%, με τη διαπραγματευτική δύναμη να 'ναι στα χέρια των επιχειρηματιών.
Παλιότερα, ένα στέλεχος έμενε εκτός αγοράς γύρω στους πέντε μήνες το περισσότερο, τώρα ξεπερνά πια τους οκτώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου