Της Μαρίας Μόσχου
Με «κόκκινες γραμμές» την άρση της μονιμότητας και τη μείωση αποδοχών τους, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ξεκίνησαν χθες τον ουσιαστικό διάλογο με τη Διοίκηση του Οργανισμού για το θέμα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διάθεση προσέγγισης και από τις δύο πλευρές, με τους εργαζόμενους να βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου πολλά από τα μισθολογικά αιτήματα που έθεσε η διοίκηση στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ακόμα και όσων έχουν προσληφθεί και μετά το 2005 που έπαψε να ισχύει η μονιμότητα στον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2005 έχουν προσληφθεί περίπου 2.500 άτομα. Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους βλέπουν θετικά τη διαδικασία εθελουσίας εξόδου που
έχει προταθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Τσαμάζ, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Οργανισμός είναι σε θέση να προχωρήσει σε μία ανάλογη εθελουσία με τα ίδια κριτήρια όπως αυτά του 2005.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων μιλώντας στην «Η» τόνισαν ότι ο ΟΤΕ μπορεί να «αντέξει» εθελουσία 2.000 έως 3.000 εργαζομένων. Από την πλευρά του, ο κ. Τσαμάζ έχει τονίσει ότι κίνητρα θα δοθούν στους εργαζομένους όπως έγινε και στην Cosmote, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα του 2005.
Κόστος
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση έχει κάνει λόγο για ανάγκη περικοπής του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας, στόχο τον οποίο οι συνδικαλιστές έχουν ευθέως χαρακτηρίσει ουτοπικό. Για να το πετύχει αυτό, έχει θέσει σειρά ζητημάτων με κορυφαίο την κατάργηση της μονιμότητας για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν το 2005 και που αποτελούν το 75% του προσωπικού του ΟΤΕ και περικοπές επιδομάτων και υπερωριακής απασχόλησης όπως και της ετήσιας ωρίμανσης (2,2%).
Στόχος είναι η διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπονται από το νόμο. Περαιτέρω, η διοίκηση προτείνει τη δημιουργία νέου μισθολογίου, βασιζόμενου στη σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση και περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών στο επίπεδο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία, τον εξορθολογισμό των αδειών ασθενείας και την κατάργηση ειδικών αδειών.
Μάλιστα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου.
Οι δύο πλευρές πάντως ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Τρίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου