Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Απλήρωτοι στο σπίτι της δημοκρατίας

Την ώρα που οι... πατέρες του έθνους δηλώνουν ότι αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού, μέσα στο ίδιο το «σπίτι» της δημοκρατίας καταλύεται κάθε έννοια εργασιακής δικαιοσύνης. Απλήρωτοι και σε κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας παραμένουν εδώ και καιρό οι 37 εργαζόμενοι των κυλικείων στα κτίρια της Βουλής, μια και ο ιδιώτης που έχει μισθώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αρνείται να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις από την πλευρά των εργαζομένων από την πρώτη κιόλας μέρα καθυστέρησης των αμοιβών τους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν προχώρησε ποτέ στην καταβολή όλων των οφειλομένων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα και έπειτα από έντονες πιέσεις κατέβαλε το μηνιάτικο του Μαΐου, ενώ εξακολουθεί να χρωστάει το μισθό του Ιουνίου.
Εξώδικο
Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει τη συνδρομή δικηγόρου, ενώ προχθές κοινοποίησαν επιστολή εξώδικης διαμαρτυρίας στον εργοδότη τους. Αν και ενημέρωσαν, όπως λένε, τις υπηρεσίες της Βουλής και τους υπεύθυνους των διοικητικών διευθύνσεων, επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι. Γι' αυτό δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας εάν μέχρι
την ερχόμενη Δευτέρα -στις 18 Ιουλίου- δεν έχει βρεθεί λύση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα λήγει η σύμβαση του μισθωτηρίου για το συγκεκριμένο επιχειρηματία και, κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι φοβούνται πως πολύ δύσκολα θα αποζημιωθούν.
Η μίσθωση των κυλικείων που στεγάζονται στα διάφορα κτίρια της Βουλής των Ελλήνων, στις οδούς Μητροπόλεως και Βουλής και στη Λεωφ. Αμαλίας, έχει συγκεκριμένη διάρκεια -συνήθως δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης ενός έτους- και η ανάδειξη του μισθωτή πραγματοποιείται έπειτα από διαγωνισμό με κλειστό φάκελο οικονομικής προσφοράς. Στις 23 Ιουνίου, μάλιστα, το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής, αρμόδιο για την προκήρυξη και κατακύρωση του διαγωνισμού, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε υποβολή προσφορών.
Οι 37 εργαζόμενοι -οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι της Βουλής, αλλά ιδιωτικοί και, εκτός κι αν ο νέος «ανάδοχος» αποφασίσει να τους κρατήσει, μένουν άνεργοι μετά τη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου- καταγγέλλουν την παρούσα εργοδοσία για σειρά παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας -όπως απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων, καθώς και αιφνιδιαστικές απολύσεις.
«Βρίσκομαι μέσα στη Βουλή ως σερβιτόρος τα τελευταία δέκα χρόνια και έχω αλλάξει 7 αφεντικά. Εχει καταντήσει "παράδοση" να μην πληρωνόμαστε τα μηνιάτικά μας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, έχουν προηγηθεί και άλλα αφεντικά που μας έχουν αφήσει απλήρωτους. Και δεν μιλάμε απλά για αποζημιώσεις και επιδόματα, αλλά για τα μηνιάτικά μας. Αυτή τη φορά, όμως, φτάσαμε στο μη περαιτέρω», αναφέρει ο Χρήστος Κριμπάς, πρόεδρος των εργαζομένων στα κυλικεία της Βουλής.
«Αισθανόμαστε απέραντη απογοήτευση. Από αυτή τη δουλειά ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας και από αυτή πληρώνουμε τα έξοδά μας. Ολη μέρα τρέχουμε πάνω-κάτω να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην παίρνουμε την αμοιβή μας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει δικαίωση», καταλήγει. **

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου