Δίχτυ ασφαλείας στο τσουνάμι των πτωχεύσεων, που προκαλεί η ύφεση, αλλά και ασπίδα στα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων πιστωτών απέναντι σε πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα του 2007.
Βασικότερη αλλαγή με το σχετικό νομοσχέδιο είναι ότι επανέρχεται μία παραλλαγή του παλαιότερου άρθρου 44, που προβλέπει την υποχρεωτική συναίνεση της μειοψηφίας των πιστωτών (40%), εφόσον η πλειοψηφία (60% που έχουν το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων) συμφωνήσει σε σχέδιο εξυγίανσης μιας επιχείρησης, πριν αυτή πτωχεύσει. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημάνει ότι κατηγορίες πιστωτών που συνήθως προβάλλουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις -εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία- θα είναι οι περισσότερο θιγόμενοι από τη ρύθμιση.
Πιστωτές και οφειλέτης διευκολύνονται στις διαπραγματεύσεις τους, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει το μέτρο της εξωδικαστικής διαδικασίας εμπιστευτικών συζητήσεων. Με τη λύση αυτή η διαπραγμάτευση παραμένει κρυφή μέχρι να ολοκληρωθεί. Εναλλακτικά στην επίσημη διαπραγμάτευση η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί είτε απευθείας από τους πιστωτές είτε έπειτα από γενική τους συνέλευση.
- Με βάση το νέο άρθρο 106 επιτρέπεται η υπαγωγή στην προπτωχευτική διαδικασία και των οφειλετών που βρίσκονται ήδη σε παύση πληρωμών.
- Επίσης αναστέλλεται η εξέταση αιτημάτων πτώχευσης που υποβάλλονται από πιστωτές ή από τον εισαγγελέα πρωτοδικών. Εφόσον η ανώνυμη εταιρεία έχει απολέσει άνω του 90% του κεφαλαίου της και οδηγείται σε λύση, προβλέπεται αναστολή των διαδικασιών λύσης-εκκαθάρισης.
- Είναι επίσης δυνατή η σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας από τους πιστωτές, στην οποία θα εισφερθεί μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων του οφειλέτη έναντι εξόφλησης των απαιτήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου