Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ερχεται από το Σεπτέμβριο το «κουπόνι» εργασίας

CLOSE WINDOW
Με το εργόσημο θα ασφαλίζονται
οι περιστασιακά απασχολούμενοι
 που σήμερα απασχολούνται
χωρίς ασφάλιση
Την εφαρμογή του εργόσημου (του «κουπονιού» εργασίας με το οποίο θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται οι περιστασιακά απασχολούμενοι που σήμερα απασχολούνται, κατά κανόνα, χωρίς ασφάλιση) επισπεύδει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις συνεννοήσεις με τα πιθανά δίκτυα διανομής των κουπονιών (τράπεζες και ΚΕΠ) σήμερα η εννεαμελής Επιτροπή που συγκρότησε η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα -με πρόεδρο τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Διον. Πατσούρη και μέλη τον υποδιοικητή του ΟΓΑ Β. Δόριζα, τους διευθυντές εσόδων των 2 ταμείων και στελέχη της ΗΔΙΚΑ- καθορίζει τις προδιαγραφές του εργόσημου.
Προδιαγραφές
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουπόνι - πολύπτυχη επιταγή θα έχει ενιαίο τύπο για όλα τα Ταμεία, ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας και ηλεκτρονικό αποτύπωμα ώστε να «διαβάζεται» τόσο από τα Ταμεία όσο και από την Ηλεκτρονική Διοίκηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το ημερήσιο κουπόνι θα έχει τουλάχιστον δύο διαφορετικές ονομαστικές αξίες (για μερική απασχόληση και για πλήρη απασχόληση) και θα ενσωματώνει το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Ο εργοδότης, χωρίς καμία γραφειοκρατική εμπλοκή, θα αγοράζει (ακόμη και από τα ΑΤΜ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό) το κουπόνι και θα πληρώνει τον απασχολούμενο με το εργόσημο το οποίο, στη συνέχεια, θα εξοφλείται, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταμείο θα στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο, αφού οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές θα εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου.
Εισφοροδιαφυγή
Η καθιέρωση του εργόσημου εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, ύψους 9 δισ. ευρώ το χρόνο. Υπολογίζεται να εφαρμοστεί έως το Σεπτέμβριο και να βοηθήσει να ασφαλιστούν έως και 300.000 περιστασιακά απασχολούμενοι.
Για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής θα επιβληθεί η πληρωμή των αποδοχών και των εισφορών μέσα από το διατραπεζικό σύστημα (ξεκινάει από 1/7/2011 και σε πλήρη εφαρμογή από 1/1/2012), η καθιέρωση μηνιαίας υποβολής ΑΠΔ στο ΙΚΑ και η μείωση των πακέτων ασφαλίστρων, η αναβάθμιση λειτουργίας και των ελέγχων του ΣΕΠΕ με τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων με ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΓΓΠΣ, η χρήση από 1/9/2011 της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας με στοχευμένη εφαρμογή σε επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας και με αντάλλαγμα την έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών (μέχρι 10% για το 2011) για τους συνεπείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου