Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η ματωμένη… βιταμίνη C

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Κάθε χρόνο τα ίδια σε κάποια δουλεμπορικά φραουλο-χώραφα της Ηλείας, εγχώριοι και αλλοδαποί μπράβοι στοιβάζουν τρομοκρατημένους αλλοδαπούς μετανάστες σε παράγκες από νάιλον. Εργασία από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, με τους επιστάτες να γυρνούν με μια καραμπίνα στον ώμο και να πυροβολούν, προς το παρόν, στον αέρα για να συνετίσουν τους «δούλους» που… λουφάρουν, αυτοσχέδιες καντίνες στις οποίες υποχρεώνονται να αγοράζουν τα υπεριμολογημένα προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Συνηθισμένες ετήσιες καταγραφές, όπως και η κρατική, δημοσιογραφική υποκρισία που τις ακολουθεί...
τις «στείρες» μέρες παραγωγής των… ματωμένων χωραφιών. Εντάξει δεν είναι όλοι οι παραγωγοί και ιδιοκτήτες, δουλέμποροι, ακόμη και ένας να είναι, που δεν είναι, στιγματίζει το ανθρώπινο είδος.
Δεν είναι δυνατόν όμως ο «προοδευτικός» πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να εθελοτυφλεί μπροστά σε μεγάλο μέρος της «δουλεμπορικής» παραγωγής φράουλας, χωρίς ούτε μια, έστω και μικρή, αναφορά στο αηδιαστικό «στίγμα» της τοπικής κοινωνίας, που φυσικά δεν χαρακτηρίζεται συνολικά. «Η φράουλα στην Ηλεία, ο κόκκινος χρυσός της Μανωλάδας και της Βάρδας κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους αφού αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε, και οργανώθηκαν συλλογικά οι παραγωγοί σε Ομάδα» είπε πρόσφατα ο κ. πρωθυπουργός σε ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Η ελληνική γεωργία καινοτομεί». Έφερε ως πρωτοπόρο επιτυχημένο παράδειγμα αυτό της φράουλας στην Ηλεία υπογραμμίζοντας ότι τέτοια παραδείγματα «αποδεικνύουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε». Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι νέοι άνθρωποι αναρωτιούνται; Υπάρχει προοπτική γι’ αυτό τον τομέα ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε; Το δικό σας παράδειγμα αποδεικνύει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε».
«Πιστεύουμε βαθιά, ότι η ελληνική γεωργία μπορεί να δώσει απάντηση ως θεμελιακή συμβολή στους επόμενους εθνικούς στόχους. Όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση αλλά στην επανάκαμψη του ελληνισμού συνολικά την ευημερία» είχε πει στην ίδια ημερίδα ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκανδαλίδης.
Ναι κύριε Πρωθυπουργέ, προοπτική για τους νέους, κίνητρα για αγροτικές καινοτομίες και πρωτοπόρους, χωρίς όμως εργασιακή εκμετάλλευση αδυνάτων στον βωμό του πρόσκαιρου, εποχιακού κέρδους. Έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε…
Δεν φθάνει αυτή η κυβερνητική «τύφλωση», χθες ήρθε και η μαφιόζικη επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου του «Βήματος» Γιώργου Πουλιόπουλου και του φωτορεπόρτερ Ιάκωβου Χατζησταύρου, που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας μεταναστών στα χωράφια της Ηλείας. Αποχώρησαν όταν τους είπαν οι «επιστάτες» και λίγο αργότερα τζιπ εμβόλισε το δημοσιογραφικό όχημα, με τους επιβάτες να προπηλακίζουν δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ.
Από το δουλεμπόριο στη φίμωση. Μη μιλάτε βγάζουμε λεφτά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου