Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Καταγγελίες για ψεκασμούς στον Αλισσό

Ενημερωθήκαμε από τους κατοίκους της περιοχής Παραλίας Κ. Αλισσού, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψέκασαν με το ζιζανιοκτόνο Ραουντάπ την περιοχή τους. Και αυτό γιατί είχαμε κρούσματα άσθματος και αλλεργίας από τον συγκεκριμένο προιόν.Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, την έλλειψη ευαισθησίας του τοπικού δήμου στο θέμα της χρήσης παρασιτοκτόνων μέσα σε κατοικημένες περιοχές.  Πέρα από το ερώτημα της αναγκαιότητας καταστροφής κάποιων χόρτων (είναι τόσο σημαντικό να εξαλειφτεί και η τελευταία τούφα χόρτων από το χείλος ενός πεζοδρομίου; Οι ξυνίδες που σε λίγο καιρό θα ξεραθούν από μόνες τους, πρέπει να ψεκαστούν με ζιζανιοκτόνο); – πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν ακίνδυνα ζιζανιοκτόνα. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο θεωρείται χαμηλής τοξικότητας, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ιδίως σε παιδιά.
   Συγκεκριμένα: Δεν ξέρουμε ποιά από τις πολλές εμπορικές φόρμουλες χρησιμοποιήθηκε, όμως η πιο «ηπια» μορφή του ζιζανιοκτόνου αυτού, το Roundup 12 SL (που περιέχει 12% της δραστικής ουσίας glyphosate), γράφει τα παρακάτω στην ετικέτα: «Χ» – «Ερεθιστικό». Πιθανοί κίνδυνοι για τον άνθρωπο: Κίνδυνος σοβαρών οφθαλμικών βλαβών. Αναφέρονται μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται (μην τρώτε, μην πίνετε, μην καπνίζετε όταν το χρησιμοποιείτε κ.λ.π.).
Αναφέρεται επίσης: «Επιβλαβές για τους υδρόβιους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον».
Πέρα από αυτά, που θεωρούνται δεδομένα, αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία διάφορα προβλήματα από την βραχυχρόνια έκθεση στο Ραουντάπ: Ναυτίες, διάρροιες και πονοι στο στομάχι, δερματικοί ερεθισμοί, οφθαλμικοί ερεθισμοί και αλλα πολλά,  κατά περίπτωση. Οσον αφορά την χρόνια τοξικότητα, από μακρόχρονη έκθεση, τα πράγματα είναι σοβαρά.
   Αναφέρονται διάφορες παθήσεις (υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για καρκινογενέσεις). Τα δεδομένα αυτά έχουν βγεί  από μελέτες  σε εργαζόμενους σε μονάδες που το παράγουν ή το συσκευάζουν και  σε αγρότες που το χρησιμοποιούν για πολλά χρόνια και  σε μεγάλες ποσότητες. Ακραία περίπτωση οι φυτείες γενετικά τροποποιημένης σόγιας της Μονσάντο στην Αργεντινή (που είναι γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στο συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, που ψεκάζεται σε όλο και ψηλότερες δόσεις, μια και…..πολλά  αγριόχορτα σταδιακά αποκτούν και αυτά ανθεκτικότητα στο Ραουντάπ!)..…
www.dymaioi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου