Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ν' αποφευχθούν τα “παρατράγουδα” εύχονται οι δάσκαλοι της Πάτρας – Πώς αντιδρά ο πρόεδρός τους στις συγχωνεύσεις



“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε παρατράγουδα”. Την ευχή αυτή διατύπωσε, μιλώντας στο attacktv, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, Ηλίας Σκεπετάρης, όταν του ζητήθηκε η άποψή του για τις τυχόν παρενέργειες που θα έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία η συγχώνευση δημοτικών σχολείων, ιδίως σε ό,τι αφορά τους μαθητές σχολικών μονάδων που καταργούνται.
Όσο για το πρόβλημα της μετακίνησης, με δεδομένη και τη μακρόχρονη ταλαιπωρία των διαπραγματεύσεων με το ΚΤΕΛ, που έχει προηγηθεί, κι όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Σκεπετάρης επισημαίνει: “Επειδή, μετά τις συγχωνεύσεις, μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών που θα μετακινηθούν, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει κατάλληλα, ώστε να εξασφαλιστεί ο τρόπος αυτής της μετακίνησης”.
Πάντως, αν και ήδη η Ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης ανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στη διαδικασία των συγχωνεύσεων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας δείχνει να αντιδρά πιο συγκρατημένα, λέγοντας ότι “σε κάθε περιοχή υπάρχουν, βέβαια, ιδιαιτερότητες”, αλλά “έχει γίνει μία πολύ καλή διαχείριση σε επίπεδο Περιφέρειας”. Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος σε προγενέστερες εμπειρίες του: ”Παλιότερα μπορεί να υπήρχαν όργανα λαϊκής διαβούλευσης -κι εγώ συμμετείχα, π.χ., στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας-, αλλά, στην ουσία, το Υπουργείο έκανε ό,τι ήθελε. Αντίθετα, τώρα θεωρώ ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά”.
Άλλωστε”, συμπληρώνει, μισοαστεία-μισοσοβαρά, “υπάρχουν τόσοι λόγοι να είμαστε θυμωμένοι με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε δεν χρειαζόταν να προστεθεί άλλος ένας”.
Επιφυλάξεις για τη δεύτερη φάση
Ωστόσο, διατηρεί, όπως είπε, κάποια επιφύλαξη για το τι θα γίνει στη δεύτερη φάση των αλλαγών, υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις που είχαν αποσταλεί από το Σύλλογο στο Υπουργείο προέβλεπαν και τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών, για μαθητές με μαθησιακά προβλήματα, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν και στη διατήρηση των οργανικών θέσεων, κάτι που επίσης θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τον κλάδο.
Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι οι εισηγήσεις που γίνονται από τα συνδικαλιστικά όργανα εισακούονται από το Υπουργείο. Επ' αυτού ο κ. Σκεπετάρης απαντά μάλλον θετικά, φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση της συγχώνευσης του σχολικού συγκροτήματος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου-Δοϊράνης. Εκεί, όπως εξηγεί, υπήρχαν τρία σχολεία συστεγαζόμενα και είχε προταθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συγχωνευθούν σε ένα. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος είχε ταχθεί υπέρ της μείωσής τους σε δύο. Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τον πίνακα των συγχωνεύσεων, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο, η εισήγηση του Συλλόγου ήταν εκείνη που υιοθετήθηκε τελικά, γεγονός που κάνει και τον ίδιο κάπως αισιόδοξο, αν και σπεύδει να προσθέσει πως “δεν πρόκειται για κάποιο αποκλειστικά δικό μας επίτευγμα, καθώς ανάλογη πρακτική ακολουθήθηκε στο σύνολο της χώρας”. Σ' αυτό, μάλιστα, όπως εξηγεί, διευκολύνει και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει λειτουργία σχολείων πάνω από 12θέσια. Όσο για τη θέση του Συλλόγου, όπως λέει, είναι ρητά διατυπωμένη, υπέρ ενός τουλάχιστον εξαθέσιου σχολείου.
Παράλληλα, ο κ. Σκεπετάρης σημειώνει ότι αυτή την περίοδο αρχίζει σιγά σιγά ν' αλλάζει η σύνθεση του διδακτικού προσωπικού, αφού “έχουμε αρκετές συνταξιοδοτήσεις και αντικατάσταση των αποχωρούντων συναδέλφων με αναπληρωτές”. Επομένως, πρόκειται, ούτως ή άλλως, για μία αρκετά ενδιαφέρουσα φάση, μέχρι να σταθεροποιηθεί αυτή η... κινούμενη άμμος.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας διευκρινίζει πως “όταν φωνάζουμε για το ότι δεν λειτουργούν τα σχολεία από την αρχή του χρόνου, έχουμε, παράλληλα, συναίσθηση ότι αυτό δεν οφείλεται σε κακή διοίκηση, αλλά κυρίως σε οικονομικούς λόγους”.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημασία έχει να δίνεται, υπό οποιεσδήποτε -έστω και εξαιρετικά δυσμενείς- οικονομικές συνθήκες, πρώτη προτεραιότητα στην Παιδεία, διαφορετικά ένας τόπος δεν μπορεί να προσδοκά τίποτα καλύτερο για το μέλλον.
Αναδημοσιεύθηκε από: http://www.attacktv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου